Екологічний екскурс “А в пелюстках первоцвіту краса весняного світу”

“Яка ж краса весняні квіти,
Вони в собі любов несуть,
Цвітуть травиночки і віти
І очі милі теж цвітуть”

Щороку першими проявами весни є поява первоцвітів. Вони кольоровими промінчиками виглядають на лісових галявинах та гірських пагорбах, вкриваючи їх мальовничими килимами. Під назвою первоцвіти біологи об’єднують ранньовесняні квіти, що розпускаються ще до появи листків на деревах. Природа їх розмальовує у яскраве забарвлення, яке неможливо не помітити на тлі темного лісового покриву.

15.03.2023 року в бібліотеці-філії №13 (с. Хриплин, вул. Берегова, 4в) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся екологічний екскурс “А в пелюстках первоцвіту краса весняного світу”. Діти, які відвідали в цей день бібліотеку почерпнули багато цікавої інформації про перші весняні квіти, про користь, яку вони приносять, навколишньому середовищу та про бережливе ставлення до природи.

До квітів, що дарують нам весняний настрій, відносяться: підсніжники, проліски, крокуси (шафрани), ряст, рябець шаховий, первоцвіти, нарцис, ведмежа цибуля (черемша), медунка, сон-трава та інші.

Зривання їх приносить шкоду не тільки самій квітці, а й природному середовищу, в якому вони знаходяться. Ці квіти мають важливе практичне значення для лісу та його мешканців. Нектаром квітів ласують бджоли, джмелі, метелики, а мурашки з’їдають частину насіння. Багато з первоцвітів занесені до Червоної книги України, а це означає, що з вини людей, їх на Землі з кожним роком стає все менше і менше. Цю красу не можна  зривавати бо це забирає шанс у майбутніх поколінь бачити їх у живій природі.

Бібліотекарка розповіла дітям легенди про перші весняні, а також показала на екрані комп’ютера світлини Червонокнижних первоцвітів.

Діти виявили бажання зробити весняну квітку своїми руками. Кольоровий папір, дріт, фоаміран, клей – ось і всі підручні матеріали з яких вийшов чудовий  букет  крокусів – дивовижних, яскравих квітів з ніжними пелюстками. Такі квіти можна дарувати друзям, прикрашати ними свої домівки чи використовувати для квіткових композицій, а до лісу ходити  не по квіти, а милуватися неповторною красою природи, вдихати аромат весняного лісу.

Відповідальна за захід – Бабій О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top