Екохвилинка “Війна в Україні: злочини проти довкілля”

16 квітня 2022 року працівники бібліотеки-філії № 3 (вул. Хоткевича, 52а) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували і провели просвітницьку екохвилинку “Війна в Україні: злочини проти довкілля”. Вже понад п’ятдесят днів Україна у вогні, під постійними обстрілами російської окупаційної армії. Мільйони життів українців зламані, багато з них обірвані. Але агресор руйнує не тільки людські життя, а й навколишнє середовище, наслідки чого українці та українки відчуватимуть на собі не один рік. Про втрати природного середовища ми і розповіли нашим читачам.

Злочини проти довкілля теж є воєнними злочинами. Згідно з Женевською конвенцією, “заборонено застосовувати методи або засоби ведення воєнних дій, які мають на меті завдати або, як можна очікувати, завдадуть широкої, довгочасної і серйозної шкоди природному середовищу”.

З перших днів повномасштабного вторгнення московських загарбників були зафіксовані обстріли та бомбардування промислових та енергетичних об’єктів, підпали лісів, підриви нафтобаз, забруднення Чорного та Азовського морів (в першу чергу через затоплення суден).

Однією з найбільш небезпечних є шкода водним ресурсам. Окупанти своїми діями намагаються позбавити мирне населення доступу до чистої та безпечної води: руйнують очисні споруди, пошкоджують резервуари з хімікатами та нафтопродуктами.

Наприклад, 4 квітня уламки окупантської ракети впали на Тернопільщині у Кременецькому районі та пошкодили 6 резервуарів із добривами. Хоча пошкодження вдалося ліквідувати за декілька годин, витік хімікатів призвів до перевищення рівня аміаку у ґрунті та річці Іква. А вже 6 квітня з’явилась інформація про мор риби у Дубенському районі Рівненської області, також у річці Іква, нижче за течією. Тут зафіксували токсичне перевищення вмісту амонію (це “попередник” нітратів). 

Ще один злочин окупантів проти довкілля у Рубіжному на Луганщині. Внаслідок влучання російських військових у цистерну з азотом стався його витік. Азотна кислота несе шкоду як для людей, так і для рослин та тварин. Головним ризиком цього злочину для природи є можливість випадання небезпечного кислотного дощу, який може спричинити опіки рослин. А великі дози можуть сприяти накопиченню нітратів у рослинних продуктах.

Розливи палива, забруднення від знищеної військової техніки та озброєння, а також розірвані ракети та авіабомби – все це забруднює ґрунт і підземні води хімічними речовинами та важкими металами, призводить до накопичення канцерогенного сміття. Після війни деякі наслідки для довкілля будуть проявлятися роками.

Це лише кілька прикладів впливу бойових дій на природне середовище. На 12 квітня робоча група ГО Екодія зафіксувала вже 139 злочинів проти довкілля. Ще низка злочинів поки що некласифіковані через високу інтенсивність бойових дій. 

Країна-агресор має відшкодувати збитки, завдані довкіллю. Проте консультант з економіки Вадим Новіков вважає, що росія не підпише угоду, яка буде передбачати репарації, а якщо й підпише, то точно не заплатить. Всі мають вже звикнути до російського ставлення до всіляких міжнародних договорів та міжнародного права — росії наплювати на ці папірці, — каже експерт і додає, що  на відбудову України, в тому числі компенсацію втрат довкілля,  мають бути використані російські активи, які знаходяться за її межами, тобто ті, які у росіян можна відібрати без якихось угод з ними. Найбільш очевидним рішенням є конфіскація резервів Центробанку, які знаходяться на рахунках іноземних банків та інші активи громадян росії, заховані в офшорах.

Кожен з українців може допомогти фіксувати злочини проти довкілля!

Про це повідомив тимчасово виконуючий обов‘язки міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. Для цього на https://www.saveecobot.com/ запрацювала функція повідомлення про шкоду, завдану довкіллю України від військових дій. Відтепер кожен з нас може фіксувати такі злочини та надсилати у Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України чи Державну екологічну інспекцію України.

Як це зробити?
Додати в Telegram або Viber чат-бот Saveecobot;
Натиснути кнопку “Повідомити про екозлочин”;
Обрати категорію злочину: забруднення водойм, небезпечні військові відходи, промислові аварії, пошкодження радіаційно небезпечних об’єктів, забруднення ґрунтів, пошкодження зелених насаджень тощо;
Визначити локацію (автоматично або вручну);
Зазначити дату та час фіксування злочину;
Додати фото або відео екозлочину;
Додати короткий опис за бажанням.

Українці консолідувалися, щоб дати відсіч російському загарбнику. За кожен злочин агресор має понести покарання!

Для створення тексту використано матеріали ресурсів    https://ecoaction.org.ua/  https://www.epravda.com.ua/    https://mepr.gov.ua/

Відповідальні: працівники бібліотеки-філія №3

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top