“Зробимо Україну чистою”

Сьогодні, коли на території України йде війна, страждають не тільки люди. Страждає довкілля та життя в усіх його проявах. На превеликий жаль, у дні війни Україна практично не приділяє уваги питанням охорони довкілля. Натомість саме екологічні наслідки воєнних дій стануть найбільш тривалими у часі та потребуватимуть найбільших зусиль для їх ліквідації у майбутньому. Фактично держава припинила фінансування охорони природи, проте почала фінансувати її знищення.

16 квітня 2022 р. о 14.00 в  читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради у форматі відеопрезентації  проведений моніторинг проблеми “Зробимо Україну чистою”.

Презентація підготовлена  з метою висвітлення проблеми екології під час військових дій на території України та розрахований для онлайн користувачів.

В результаті вторгнення російських окупантів наша природна спадщина зазнає значної шкоди. Сьогодні в Україні 14 Рамсарських угідь площею 397,7 тис. га використовуються російськими загарбниками під час бойових дій проти українського народу. Це стосується узбережжя Азовського та Чорного морів, а також територій у нижній течії річок Дунаю та Дніпра. Внаслідок російської агресії постраждали понад 20 природно-біосферних заповідників і національних природних парків.

Переміщення військової техніки противника, обстріли та бомбардування можуть призвести до лісових пожеж. Гасіння пожеж під час бойових дій та на підконтрольних окупантам територіях буде неможливим. Пожежі можуть завдати непоправної шкоди екосистемам цих територій. Вторгнення Росії в Україну може перерости у атомну війну, що призведе до катастрофи як природних ресурсів, так і людських, до поширення радіоактивних відходів по Європі. Військова активність та рух великої кількості важкої військової техніки призводить до підняття у повітря забрудненого радіоактивного пилу тощо.

Пам’ятаймо! Не буде миру там, де природні ресурси пошкоджені та зруйновані. Навколишнє середовище та природні ресурси мають надзвичайно важливе значення для зміцнення миру як на національному рівні, так і між країнами, що пройшли через жахи війни.

  Відповідальна за проведення масового заходу Ірина Казакова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top