Екскурс у літературну спадщину письменника: “Свято Франкового слова” /до 165-річчя від дня народження Івана Франка/

Традиційно в останні серпневі дні українці вшановують геніальну постать І. Я. Франка – світоча української нації, якому 27 серпня 2021 року виповнилося б 165 років. Бібліотекарі читального залу активно долучилися до відзначення ювілею. 

26.08.2021 року о 15:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради працівники бібліотеки підготували і провели екскурс у літературну спадщину письменника: “Свято Франкового слова” (до 165-річчя від дня народження Івана Франка).

Провідний бібліотекар читального залу ЦБ, Надія Каретнікова, підготувала розгорнуту інформацію про життя та творчість Івана Яковича Франка. Зокрема, у своїй розповіді вона наголосила: “Пам’ять про письменника вічна: його творчість досліджують, вивчають, цитують… І сьогодні твори Франка є затребуваними, як і раніше. А його слова: “Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими, а українцями без соціальних кордонів”, – звучать актуально і в наш час.

Розчулила присутніх розповідь поетеси Світлани Пілецької про сприйняття Франкової творчості та її вірш, присвячений Каменяреві. Науковець, Іван Макаровський, розкрив ідейний зміст Франкової поеми «Мойсей», в якій автор проповідував ідею відродження-воскресіння України. Також поділились своїми думками про творчість Івана Франка учасники клубу «Люди золотого віку» Іван Кухар та Ганна Паньків.

Бібліотекар та керівниця клубу «Люди золотого віку», Ірина Тарновецька-Мороз, наголосила на тому, що вірші Івана Франка нині актуальні як ніколи. Ірина Дмитрівна згадала активного члена клубу Йосипа Гаха, який, на жаль, вже відійшов у засвіти. Саме він став упорядником книги «Ідейний провідник української нації», виданої до 160-річчя від дня народження та 100-річчя від дня смерті Каменяра.

Відвідувачів зацікавили численні матеріали, представлені на однойменній бібліотечній виставці: художні й публіцистичні твори, наукові статті, світлини різних років життя… Гостями заходу були учасники клубу “Люди золотого віку” та гості Івано-Франківського територіального центру соціального обслуговування (вул. Коперника,1).
Члени клубу щиро вдячні працівникам читального залу Центральної міської бібліотеки за цікаві розповіді та приємне спілкування.

Відповідальна за проведення  заходу – Надія Каретнікова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top