Експрес інформація “Думай про майбутнє – обери життя”

Поріг ХХІ століття людство переступило з низкою жахливих вірусів та захворювань. Особливо небезпечним є ВІЛ (вірус імунодефіциту людини) і його кінцева стадія – СНІД (синдром набутого імунодефіциту). СНІД – особливо небезпечна хвороба і є смертельною для людини.
Чи потрібно людині, яка живе у сучасному світі знати про ВІЛ і СНІД? Один мудрець сказав: “Якщо ти не знаєш ні себе, ні супротивника – ти програєш. Якщо ти знаєш тільки себе – можливо ти виграєш. Якщо знаєш і себе, і супротивника – перемога буде на твоєму боці”. Цим супротивником для людства є ВІЛ/СНІД: про нього потрібно знати все, щоб вберегти себе і своїх близьких, а також допомогти тим, кого ще можна врятувати.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) констатує: понад 50 мільйонів жителів планети Земля є ВІЛ-позитивними, понад 20 мільйонів – вражені СНІДом, 16 мільйонів – пішли у засвіт. Кожного дня у світі інфікується 15 – 16 тисяч осіб, переважно молодого віку. Однак, людство, як і багато років тому, не хоче серйозно сприймати той факт, що ми живемо в світі, в якому існує вірус імунодефіциту людини, і повірити, що проблема СНІДу і його наслідків безпосередньо стосується кожного.
Зусилля вчених спрямовано на винайдення ефективних методів подолання СНІДу, але поки що говорити про успіх, про перемогу над вірусом ВІЛ передчасно. СНІД несе реальну смертельну загрозу людству. Це інфекційне захворювання здатне за 10 – 20 років поставити рід людський під загрозу. Вперше Всесвітній день боротьби зі СНІДом спільнота почала відзначати 1 грудня 1988 року. Таке рішення затвердили на міжнародній зустрічі міністрів охорони здоров’я, які обговорювали необхідність обміну інформацією щодо ВІЛ-інфекції та СНІДу.
До цієї дати, бібліотекарі бібліотеки-філії №1 (вул. Вовчинецька, 206) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували експрес інформацію “Думай про майбутнє – обери життя”, у вигляді відео-презентації, в якій детально розглядалася історія вивчення і поширення даного захворювання. Велика увага була приділена інформації про епідеміологічний стан захворюваності на ВІЛ/СНІД в Україні.
Відповідальні – Непеляк Т.Р. , Короташ М.Я.
Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top