Експрес-інформація “Загадки вишиванки”

Дивні візерунки
Сяють, мов живі –
Мама вишивала
Оберіг мені! 
Т. Винник

20 травня в бібліотеці-філії №14 (вул. Довженка, 12) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради проведено експрес-інформацію “Загадки вишиванки” до Дня української вишиванки.

Українська народна вишивка – феноменальне явище у світовій культурі й передає невичерпне багатство творчих сил нашого народу.

Розмаїття українських вишиванок просто вражає. Не знайдеться, мабуть, жодної країни на карті світу, яка б мала таку багатогранну культуру вишитого одягу. Є різні види технік вишивки. Найпопулярнішою є хрестик – найдавніший вид вишивки, відомий у всьому світі. Традиційно вишивкою хрестиком оздоблювали домоткану лляну тканину, скатертини, кухонні рушники та серветки. Є вид вишивки гладдю, за визначенням «витончена» – це білизняна гладь або техніка вишивки «тон в тон». Гладь – це вільна техніка, в якій найважливіше особистий смак і вміння поєднувати кольори як у професійному живописі. Якщо ви любите квіти у всій пишності їх форм, і ніжності відтінків, то стрічки – це саме той матеріал, з яким варто ознайомитися ближче. Квіткові мотиви й композиції – це основна тема будь-яких видів вишивки стрічками. Вишивка бісером – для професіоналів. У ній, дійсно, можна блиснути вмінням створювати чудові колірні композиції. Бісер настільки виразний, що навіть найпростіша схема або малюнок, взятий за основу роботи, перетворюють її в маленький шедевр.

Пропонуємо до перегляду відеопрезентацію “Загадки вишиванки”:

Отож, одягаючи вишиванку, ми демонструємо її красу й унікальність, і оберігаємо, шануємо та популяризуємо українські  культурні традиції.

Відповідальна: Засєдко Р.О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top