Етнографічна подорож «Легенди купальської ночі».

7 липня Церква вшановує пам’ять християнського праведника  –  Івана Хрестителя, різдво якого збіглося зі святом Івана Купала, яке наш народ відзначав ще в дохристиянські часи. Його прив’язували до літнього сонцестояння. Це свято тепла, буяючої зелені, молодості та кохання.  

Ім’я  святу дав Купайло – бог земних плодів, урожаю, добробуту та лікарських рослин. За язичницьким повір’ям, це – ніч шлюбу бога літнього сонця Купала з богинею води Мареною. Від того, як вшановували це свято, залежав майбутній урожай, тому під час свята слід було «пошлюбувати» Купала з Мареною.

Основні обрядові дії цього дня називалися купаліями і відбувалися в ніч з 6 на 7 липня. Молодь ретельно готувалася до них : збирали дрова для вогнища,  ставили обрядове дерево ( часто це була верба), яке прикрашали  вінками та кольоровими стрічкамиПро це розповіли присутнім   працівники бібліотеки-філії №6 (вул. Вовчинецька,188) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради 6.07.2023 р. під час етнографічної подорожі «Легенди купальської ночі».  

Юні читачі з великим зацікавленням сприйняли розповідь бібліотекаря про купальські ритуали і повір’я. Наприклад те, що у ніч на Івана Купала молодь стрибає через багаття, дівчата плетуть вінки і ворожать на судженого, всі веселяться і шукають загадковий цвіт папороті. Присутні послухали неймовірні історії та легенди, пов`язані зі святом Івана Купала, які бібліотекарка зачитала з книги фольклорно-етнографічних розповідей «Ой на Івана, ой на Купала».

До уваги читачів представлена книжкова виставка «Жива вода купальської ночі». Книги представлені на ній  розкривають суть вабливої магії купальської ночі з її чарами, обрядами та несподіваними перетвореннями.

Відповідальна Подолецька Г.І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top