Законодавча база мовознавства «Нормативно-правове регулювання Концепції Нової української школи»

Тематика засідань клубу «Діалог» кожного року та місяця орієнтована на певні актуальні проблеми. Сьогодні Україна переживає період політичних, економічних та суспільних трансформацій. Війна 24 лютого 2022 року та територіальна окупація РФ наших земель спричинила необхідність змін і поправок нормативно-правових та законодавчих актів майже у всіх сферах нашого суспільного життя.

21.02.2023 року бібліотекарі читального залу ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради в рамках засідання правового клубу «Діалог» провели зустріч із учнями 10 класу ліцею №4 Івано-Франківської міської ради (Південний бульвар, 24).

Тема нашого засідання «Нормативно-правове регулювання Концепції Нової української школи» приурочена до Міжнародного дня рідної мови – 21 лютого. У форматі – законодавча база  мовознавства, регулювання нормативно-правових засад реформи Нової української школи  у контексті сьогоденних подій. 

«В історії України мовне питання ніколи не втрачало своєї актуальності, особливо, зараз, коли наша держава виборює свої території, свій народ, свою мовно-культурну спадщину. Сьогодні, згідно  Статті 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України».

У грудні 2016 року, уряд схвалив Концепцію реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти “Нова українська школа”. Концепція НУШ – це європейський підхід до способу навчання та змісту освіти. Майбутньому поколінню українців запропонували – створити школу, в якій буде комфортно вчитись, школа, яка дасть учням не просто знання, а й практичні навички застосування знань у повсякденному житті. Це спроба виховати новатора, який вміє критично, креативне мислити, не боїться висловлювати власну думку, приймати відповідальні рішення та дотримується прав людини.

І, можливо, невипадково, що реалізація реформи загальної середньої освіти «Нова українська школа» відбулася саме у воєнний період. Під впливом війни, глобальних інноваційних технологій сучасна молодь мислять і живуть за новими стандартами. Їхні погляди, спосіб життя кардинально відрізняються від старших поколінь, – прокоментувала у своєму виступі керівник правового клубу «Діалог» Майя Шегда.

Учителька української мови та літератури Леся Петрик у своєму виступі наголосила на ключових компетентностях НУШ, зокрема вільне володіння українською мовою. Громадянин України повинен «відповідально, з усвідомленням впливовості мови та цінності державної мови як мови міжнаціональної взаємодії на всій території держави, використовувати мовні засоби для досягнення особистих і суспільних цілей в різних життєвих ситуаціях (навчальних, професійних тощо), творчого самовираження». Також зроблено акцент на розвиток історії розвитку української мови у світлі сьогодення, на важливості спілкування українською мовою.

Кожна політична, соціальна, економічна зміна на державному рівні має бути підкріплена нормативно – правовими актами. З документами, які регулюють дане питання, про законодавчу базу мовознавства виступив юрист, головний фахівець зі зв’язків з громадськістю та пресою Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Дмитро Савуляк.

Діти активно включалися в діалог щодо важливості спілкування  українською мовою, відзначити важливість реформи НУШ в сучасному освітньому просторі.

Відповідальна за проведення заходу керівник молодіжного, дискусійного, правового  клубу «Діалог» Майя Шегда.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top