“З родинного гнізда”

Зорі,  закохані в літо,

Гаснуть в далекій імлі.

Десь чорнобривцевим цвітом

Смуток припав до землі.

(С. Савченко “Туга за рідним краєм”)

“7 вересня 1891 року пароплав “Орегон” пришвартувався у порту “Галіфакс”, на канадському березі Атлантичного океану. На берег зійшли двоє українців – Василь Єлиняк та Іван Пилипів, галицькі селяни із Небиліва (тепер Івано – Франківська обл.) З них прийнято вести відлік початку української еміграції до Канади”.

Саме цієї осінньої днини минає 130 років від того складного періоду в історії нашого народу. Чому люди переїздять? Що штовхає їх зірватися з місця й залишити за спиною все, що вони знали, заради великого невідомого за обрієм? Для чого вони долають  важку дорогу та неймовірні труднощі емігрантського життя? З такими запитаннями звернулись до відвідувачів працівники краєзнавчого відділу ЦМБ (вул. Г. Мазепи, 1) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради. А відповідь одна на весь світ: люди переїздять у надії на краще життя”.

Бібліотекарі розповіли присутнім про першу хвилю трудової еміграції українського селянства до Канади в кінці ХIХ – поч. ХХ ст. Вказали на основні причини цього явища (складні економічні умови: безземелля, непосильні податки, соціальний та національний гніт). Зрозуміло, не кожен знаходив щастя за океаном, ставав як мріялось господарем. Але там, відбулась переоцінка  цінностей, змінювався світогляд, психологія. Канада – на той час, була рільничою країною,  фундаментом її  господарського життя було фермерство.  На її території переважала здебільшого лісова місцевість, повна звірини, непроходимі яруги, озера. Та зі Сходу йшла ріка людської культури, жадна землі. Багато праці вклали фермери-українці для розбудови  цієї держави, залишили гідну пам’ять про трудолюбство і мужність,  та непокірність українців перед труднощами. На завершення, бібліотекарі запропонували переглянути документи та світлини, опубліковані в книзі “З рідного гнізда” (К., 1992) і  статті з періодичних видань, які всебічно аналізують причини і наслідки міграційних процесів.

Матеріал підготували працівники краєзнавчого відділу МЦБ.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top