Краєзнавча скарбничка “Благослови, мати, весну закликати”

“Звичаї народу – це ті прикмети, по яких
розпізнають народ не тільки в сучасному, а
і в його історичному минулому”
О.Воропай

Одним з найцікавіших звичаїв наших предків, стародавніх слов’ян, був обряд закликання весни. Адже з приходом весни оживає вся природа, земля будиться зі сну, а хліборобів вабила родюча нива, щоб її зорати і засіяти добірним зерном. У той час усі дорослі й навіть діти починали виводити хороводи зі співами. Це було весняне свято зі своїми обрядами, закличними піснями зі смачним печивом у формі жайворонків. Співали веснянки, гаївки, рухами імітували працю на полі, вкладали в ці рухи заклично-магічні символи, що за їх віруванням мало сприяти доброму врожаєві.   Пізніше, коли український народ прийняв християнство, він більше надії покладав на Бога і власну працю, ніж на магічні заклинання. Згодом колишні хороводні співи-закликання перетворилися у молодіжні розваги, і власне молодь зберегла і примножила ті давні добрі народні традиції.

Прихід весни збігається з одним із найурочистіших християнських свят – Великоднем. Тоді люди радіють подвійно: Воскресінню Господньому і приходові весни. У кожному регіоні свої великодні звичаї та обряди.

Після розговен молодь йшла під церкву, де розпочиналися великодні забави, веснянки, гаївки, гойдалки, хороводи. Другий день великодніх свят зветься обливаним понеділком, коли за традицією хлопці обливали дівчат чистою джерельною водою, а ті ж віддячували їм тим самим у вівторок.

Любі діти, у час Великодніх свят радійте весні і прославляйте Боже Воскресіння. Це буде не тільки весела розвага, а й ваш внесок у збереження і розвиток надбань нашої духовної культури. 

Щоб детальніше дізнатися про духовну спадщину українського народу в бібліотеці-філії №13 (с. Хриплин, вул. Берегова, 4в) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради розгорнута ілюстрована книжкова виставка “Традиції і звичаї – духовна спадщина українського народу”. На виставці представлена література відомих українських письменників,  етнографів, дослідників української старовини та істориків.
Допитливого читача обов’язково зацікавлять представлені видання. 

Відповідальна: Бабій О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top