“Кристали слова в українській літературі”

Найвищий для мене чин – Книга.
Та книга, де букви, як і трава, мають
свою барву, свій пахощ…
І смисл усякого письма в тому,
щоб укріпити в людності дух доброчесности – найбільше з благ.
М. Дочинець.

16 вересня 2019 р. в бібліотеці-філії №5 (вул. Галицька, 100) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради розпочалася ювілейна мозаїка “Кристали слова в українській літературі”, приурочена  вересневим уродженцям (60-річчя Мирослава Дочинця, 125-річчя Олександра Довженка, 155-річчя Михайла Коцюбинського, 250-річчя Івана Котляревського).

До уваги відвідувачів бібліотекарі представили викладку творів згаданих письменників. Серед них  новітні, оригінальні видання: “Енеїда” І. Котляревського з анімаційними ілюстраціями Івана Будзи; М. Коцюбинського “З глибини” (меценатський проект), а  “Тіні забутих предків”, “Цвіт яблуні”, “Intermezzo”, “Сон”, “Коні не винні”, “Подарунок на іменини” в збірці українською та німецькою мовами; “Вибрані твори” О.Довженка з фрагментами гравюр автора, з детальними коментарями архівних та музейних матеріалів.   В серії “Яблуко Слова”– видання Мирослава Дочинця: “Місячна роса”, “Дами і Адами”, “Світильник слова”, “ Булава і серце”,  “Свічник”, “Криничар”, “Горянин” та ін. 

А також —  цікаві матеріали з життя митців: Я. Поліщука “ І ката, і героя він любив…” (літературний портрет М.Коцюбинського), Б.Редінга “Безумці” ( з історії кохання М .Коцюбинського і О. Аплаксіної); Неллі Топської “Любов  — наснага, любов — журба” ( відносини І.Котляревського), “50 знаменитих історій кохання “ ( О.Довженко і Ю. Солнцева) та інтерв`ю з сучасним закарпатським письменником М. Дочинцем (Експрес. — 2019.– №35 ( 29.08- 5.09 ). — с.15

Не залишилися без уваги і молодші  читачі. Для них працівники книгозбірні  підібрали казки М.Коцюбинського “Брати-місяці”, “Чого ж вони зраділи”, оповідання “Нюренберзьке яйце”. Про дитинство О.Довженка з  серії “Життя видатних дітей “ Сашка Дерманського.  

Для молоді, котра вже призабула твори з навчальної програми, бібліотекарі підготували своєрідну мозаїку: прочитавши один з    надрукованих текстів потрібно визначити про якого автора йде мова чи назвати твір і знайти книгу на викладці. До прикладу: “Видатний письменник і художник, славетний кінорежисер.  Прославили його такі фільми: “Звенигора”, “Арсенал”, “Земля”…Сучасна київська кіностудія носить його ім`я” (О.Довженко). 

Ювілейна мозаїка діятиме в бібліотеці протягом другої половини  вересня. Запрошуємо шанувальників та всіх, хто захоче ближче познайомитися з  творчістю згаданих вище українських письменників.  

Відповідальна Українець С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top