Літературна розвага з казками Івана Франка: “Прочитай, поміркуй, де потрібно розфарбуй”

Казки – це наші великі вчителі, які спочатку виховують, а вже потім розважають”

27.08.2021 року до 165-ї річниці від дня народження Івана Яковича Франка в рамках проекту “Літо+” бібліотека-філія №13 (с. Хриплин вул. Берегова 4в) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради організувала і провела літературну розвагу з казками Івана Франка: “Прочитай, поміркуй, де потрібно розфарбуй” для юних читачів.

Бібліотекарка розповіла дітям про дитячі та творчі роки видатного українського письменника Івана Франка.  Діти дізналися, що любов до казки малий Івась виніс ще з раннього дитинства, мов зачарований, слухав він цікаві оповідки про тварин, які розповідала йому мама, а також сільські оповідачі, які знали силу-силенну байок та приповідок і вміли цікаво та захоплююче розповісти. Казки з’явилися у творчості письменника саме тоді, коли він став батьком. Однак, писані первісно для власних дітей, ці твори стали скарбами для усієї тогочасної галицької дітвори.

Іван Франко любив дітей “життя, – говорив він,- мені мало всміхалося, а діти були тим весняним сонячним промінчиком, яке зігрівало моє серце”.

Франко надавав казковому жанру особливого значення у вихованні дитини, він хотів щоб казка стала для малих слухачів засобом пізнання дійсності, адже в казковій одежі, в алегоричних обрядах, на думку письменника, можна краще донести до дитячої уяви велику правду людського буття, розбудити в малят цікавість та уяву до явищ природи та навчити розпізнавати зло й несправедливість.

Іван Франко написав майже п’ятдесят казок, двадцять із них увійшли до збірки “ Коли ще звірі говорили”(1899). Всі вони художньо опрацьовані переклади з грецької, німецької, арабської – своєрідні обробки: “на чужий позичений рисунок наклав наші українські кольори”. Маленькі відвідувачі бібліотеки разом з бібліотекаркою читали казки: “Лисичка і Журавель”, “Ріпка”, “Фарбований лис”, ділилися враженнями від прочитаного, співчували чесним та скривдженим казковим героям та засуджували хитрих, підступних. Своє бачення казкових персонажів вони переносили на папір, розмальовуючи їх кольоровими фарбами.

Франкові казки написані більше як сотню років тому, користуються популярністю і в наш час, сучасні діти зачитуються ними і вчаться любити рідний край та засуджувати зло, підступність.

Відповідальна: Бабій О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top