Літературний калейдоскоп: “Апостол правди і духу”

Іван Франко − проста і добра людина, а водночас геніальний поет, справжній патріот українського народу − Великий Каменяр. Цьогоріч виповнюється 165 років від дня народження Івана Яковича Франка і саме йому  присвячений  літературний калейдоскоп: “Апостол правди і духу” у бібліотеці-філії №2 (Карпатська, 14) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради. 

Іван Франко − одна з найяскравіших постатей в українській історії. Прозаїк і драматург, поет і публіцист, економіст, учений-енциклопедист і відомий політик, перекладач, а також Іван Якович був і великим українцем, і достеменним європейцем.

Він був ніжним ліриком і відважним бунтівником, витонченим літературним майстром і перший з українських письменників, який заробляв на хліб літературною працею, а помер у неймовірній бідності. Його вірші «Каменярі», «Вічний революціонер» стали класикою за життя, зваблюючи композиторів своїм духом і ритмікою. Його п’єса «Украдене щастя» ось уже друге століття є окрасою репертуарів найкращих театрів України. Поема «Мойсей» своєю філософією захоплює тисячі дослідників-літературознавців, філософів, істориків.

Понад 40 років працював Іван Франко на терені української світової літератури та науки. Якби зібрати всі твори, які перекладені Франком (а знав він 15 мов і робив з них переклади), можна було б укласти багатотомну антологію світової поезії. За обсягом перекладених творів з різних літератур Іван Франко не має собі рівного у світовій літературі.Його творчість у нас тільки починають досліджувати, тому Франко ще тільки відкривається для нашого творчого доробку.

Відповідальна: Цібій С. О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top