Літературний календар “Жовтий князь української літератури”

Кожна нація має своїх геніїв, імена яких ототожнюються з найкращими виявами національної свідомості. Василь Барка усе своє свідоме життя був і залишався українцем, незважаючи на те, на якій чужині і скільки часу він прожив. Василь Барка понад 90 років шукав шлях до вітчизни, яку колись втратив не зі своєї волі.

До 115 річниці від дня народження талановитого поета, українського письменника-вигнанця Василя Барки, який мешкав далеко за межами рідної землі, 17.07.2023 р. у бібліотеці-філії №1 Івано-Франківської МЦБС департаменту культури міської ради  працівники бібліотеки провели захід літературний календар “Жовтий князь української літератури”.

Бібліотекар розповіла присутнім про нелегку долю емігранта Василя Костянтиновича Очерета (Барки). Він був представником української діаспори в США і першим заговорив про Голодомор, як явище на українських землях.

Він жив Україною, жив в «Україні», створивши осередок культури рідного краю в еміграції. Поет був переконаний, що його Україна та, яку він обожнює, якій поклоняється, яку постійно згадує у своїх молитвах, його Україна там, де живе він сам. Його Україна –– у внутрішньому просторі, у душі поета, нею пройняті всі його думки. Та українська «дома», яку він пам’ятає, –– назавжди в серці. Усе своє творче життя поза межами географічної України Василь Барка прагне бути передусім частиною національної культури та релігії.

Твір Василя Барки «Жовтий князь» –– це роман, що відтворює надзвичайно болючу частину нашої історії, яку з болем згадує чи не кожна українська родина. Барка засвідчив цю трагедію як очевидець, як жертва, як щирий вболівальник за долю України. Його високо художня праця, через десятки літ прийшовши на рідну землю, гідно долучилася до національної духовної скарбниці: загиблим –– як пам’ятник, живим –– як пам’ять і духовна естафета задля збереження нашої незалежної держави.

Відповідальна за проведений захід: Короташ М.Я.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top