Літературний портрет  “Василь Барка – митець, який один із перших заговорив про Голодомор на українських землях “

16 липня 2023 року минуло 115 років від дня народження Василя Барки (cправжнє ім’я – Василь Костянтинович Очерет) – талановитого митця із когорти українських письменників Америки. Його ім’я літературознавці тоталітарного режиму скривали від всіх. Половину свого життя він прожив за океаном, але продовжував писати про Україну…
Одним з найвідоміших творів автора є роман «Жовтий князь» – про жахіття Голодомору 1932-1933 років.
До дня народження письменника в залі абонементу  ЦБ  Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради  провели літературний портрет “ Василь Барка – митець, який один із перших заговорив про Голодомор на українських землях “.

Бібліотекарі ознайомили присутніх з життям та творчістю  Василя Барки,  який сам пережив голод і бачив на власні очі жахи канібалізму та детальніше представили книгу “Жовтий Князь”. Відвідувачі бібліотеки з задоволенням зачитували дуже щемливі рядки свідчень очевидців із книги  “ Жовтий князь “ , бо і сам автор був очевидцем важких подій років Голодомору 32-33 в Україні і дуже точно описав ці події в книзі.
До заходу долучилася наша землячка, яка довгий час проживала в Києві, науковець, журналістка, співачка Галина Ільєва. Вона розповіла, що свого часу закінчила аспірантуру та докторантуру інституту літератури ім Т. Шевченка НАН України, захищала там дисертацію.  Директором інституту був в той час в них академік Микола Жулинський, який добре знав Василя Барку, їздив до нього в гості в далеку Америку і розповідав своїм учням про враження від поїздки та про Барку як людину. А ще пані Галина розказала, що читала роман “Жовтий князь” ще в студентські роки, так як використовувала події описані в книзі в своїй дипломній роботі. Тож присутнім вона запропонувала  для декламації і прочитання близькі їй сторінки книги.

Завершуючи виступ пані Галина підтвердила, що творча спадщина Василя Барки має велике значення для утвердження української ідентичності, вона втілює філософсько-символічні тексти та універсальну систему поглядів, які відновлюють народно-українську філософію серця і сприяють збереженню нашої національної культурної спадщини в світовому контексті.
Варто відзначити, що творчість Василя Барки – це вже не тільки європейські, а світові виміри українського красного письменства, які виникли й розвинулися в роки страшних потрясінь і випробувань для українського народу. Але українська література й культура ще в повному обсязі не осягнули всієї творчості письменника. Немає повного зібрання творів В. Барки, праць, які б осмислили роль творчості письменника в розвитку української культури. “Барчина творчість ще чекає на свого відкривача”, – писав про нього М. Слабошпицький.

В рамках заходу  організовано виставку “Василь Барка – літописець українського горя”. Центральним експонатом  виставки є книга  Василя Барки «Жовтий князь».  Цей роман – реквієм жертвам голодомору.  Ця виставка та бібліографічний покажчик Василь Барка – культуролог і літописець долі українського народу” підготований бібліотекарями в рамках видавничої діяльності книгозбірні, допомогли користувачам глибше  пізнати тему заходу.


Запрошуємо до перегляду виставки, яка буде ще діяти до кінця тижня та читання  книги.

Відповідальна  за проведення заходу – завідувачка відділом обслуговування ЦМБ Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top