Літературно-музична композиція “Небо і земля нині торжествують” (До Різдва)

“На Різдвяні свята всі ся радуймо
І на Божу славу заколядуймо.
Христос народився із Діви Марії,
А Різдвяні свята, як цвіт з лелії ”
(Народна творчість)

Зимовий цикл народної календарної обрядовості українців є найбільш популярним і очікуваним в народі. Поділяються на передріздвяні та власне різдвяні свята. Розпочинаються святкування від Коляди, що відзначається напередодні Різдва, і закінчується на Водохреща.

Саме з нагоди святкування зимових свят 24 грудня о 13.00 год. в приміщенні краєзнавчого відділу ЦМБ департаменту культури Івано-Франківської міської ради та історико-меморіального музею Олекси Довбуша (вул. Г. Мазепи, 1) обласного управління культури, національностей і релігій. Літературно-музичною композицією “Небо і земля нині торжествують” розпочали святкування Різдвяно-новорічних свят у Історико-меморіальному музеї Олекси Довбуша. Зміст тогочасної історії відтворив у своєму виступі старший науковий співробітник музею О. Довбуша Володимир Бакала, який розповів про народження нашого Спасителя, розкрив його шлях любові і страждання, розпочатий із ясел.

Доповідач зазначив про календарі, за якими ведеться літочислення, а саме: Юліанський, започаткований Юлієм Цезарем та Григоріанський – папою римським Григорієм XIII та ознайомив присутніх із виставкою Різдвяно-новорічної філокартії засновника історико-меморіального музею О. Довбуша – академіка Володимира Грабовецького, який був наснажений духом Христа. Про традиції святкування Різдва розповіла завідувач кімнати-музею Івана Франка – Ганна Паркулаб. Про символічне значення дванадцяти пісних страв, звичаї та традиції пов’язані із відзначенням цього величного християнського свята в різних регіонах України, проілюструвавши це святкуванням події у своїй родині та в рідному селі. Виступ доцента Івана Макаровського стосовно даної тематики перетворився в лекцію – поему “Присутність Христа в поезії Івана Франка”, з якої перед присутніми постав образ Франка – поета і соціального мислителя, який сповідував і розвивав християнські цінності. Свідченням цього є ряд його творів, зокрема такі поезії як: “Як би ти знав, як много важить слово”, “Притча про сіяння Слова Божого”, поема “Мойсей” та інші”. Думки виступача заохотили присутніх до дискусійних виступів. Запрошений на захід провідний науковий співробітник Музею національно-визвольної боротьби ім. С. Бандери Петро Ганцюк розповів про святкування Різдва вояками УПА в криївках та в рідних оселях й підтримку їх місцевим населенням. Своїми спогадами про дитячі роки святкування Різдва поділилася зав.фондів історико-меморіального музею О. Довбуша Марія Грицьків.

Матеріал підготували Паркулаб Г., Бакала В., Макаровський І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top