Літературні читання “Поетичний віночок Кобзареві”

“Благословенна хай буде година,
І та хата, і село,
Що Україні принесло
З великих найбільшого сина.
Благословенна!”
Б. Лепкий

Кожен народ має своїх геніїв, чия діяльність стала частиною національної чи світової культури. Для України – це, безумовно, Тарас Шевченко; він уособив Україну, а Україна уособилась у ньому.

9 і 10 березня – день народження і день смерті поета. А між ними – ціле людське життя. Недовге, стражденне життя – лише 47 років. Саме стільки було відміряно Шевченку долею. З них 24 роки – у кріпацькій неволі, 10 – на засланні, і тільки 13 років залишилося йому на вільну працю. 

Літературна спадщина нашого духовного батька і Кобзаря налічує понад 240 творів, центральну роль в якій відіграє збірка поетичних творів під назвою“Кобзар”. Поезії, що входять до цієї збірки, складалися на тернистих дорогах поетового життя, писались в мандрах та казематах, мережились при світлі білих ночей Півночі і в пісках пустель закаспійських. Шевченкові твори видавались за кордоном понад 300 разів і перекладені на 147 мов світу.

Сьогодні, 7 березня, напередодні 209 річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка, в бібліотеці-філії №13 (с.Хриплин, вул. Берегова 4в) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулися літературні читання “Поетичний віночок Кобзареві”. Діти з трепетом, зворушливо, виразно, піднесено та артистично читали  вірші Тараса Шевченка, а завідувачка бібліотеки розповіла дітям, що Тарас Григорович дуже любив діток і ніколи не був байдужим до їхньої важкої долі. Про це можна дізнатися з Шевченкового оповідання “Натя” та прочитати в книзі Дмитра Чуба “Живий Шевченко”

До уваги читачів в  бібліотеці також розгорнута книжкова поличка “Хто Шевченка прочитав, той багатший серцем став”.

Читаючи твори Шевченка, ми даємо їм вічне життя, збагачуємось духовно. І нехай живе в наших серцях світла гордість за нашу неньку-Україну, яка зростила всесвітньо відомого поета, бо Шевченко – невмирущий, Шевченко – безкінечний. І з ним ми здобудемо Перемогу.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top