Меморіальний  диптих “Дем’янів Лаз: Пам`ятай! Щоб не повторилось радянське свавілля.” 

…система породила звіра, який нещадно пожирав мільйони людей, поки не сконав при розпаді  самої системи!
Думайте над цим і бережіться, щоб унаслідок вашої безтурботності чудовисько не відродилось знову.
Микола Данилів, слідчий по справі “Дем’янового лазу”

З липня 2020 р., протягом дня, в бібліотеці-філії №5 (вул. Галицька,100) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради, відбудеться меморіальний диптих  “Дем`янів Лаз: Пам`ятай! Щоб не повторилось радянське свавілля”.

На своєрідній виставці представлено інформацію про одне з багатьох, довгі роки невідомих місць поховань жертв комуністичних репресій, потаємно замаскованих, зарівняних бульдозерами у Пасічнянському лісі (тепер – капличка, музей, меморіальний комплекс і заповідна зона  на околиці   мікрорайону Пасічна в м.Івано-Франківську).

Найперше, звідки  походить назва Дем’янів Лаз, знаходимо в однойменній  книзі Р. Круцика  (серія “Моє місто” видавництва “Лілея-НВ”, 2010 р.). “Околиці Пасічнянського лісу до приходу “визволителів” були поділені на невеличкі ділянки і перебували у приватній власності різних господарів сіл Пасічної і Загвіздя. Ці ділянки перелісків називали лазами. У 1941 р. одну з таких ділянок облюбували енкаведисти, а згодом і фашисти для приховування свої злочинів. Власником лазу був господар Дем’ян із с.Загвіздя. Так і виникла назва  Дем’янів Лаз.”

“Виникає болюче питання: навіщо НКВС винищував найкращих людей України? [ бойків, гуцулів,   поляків]  Мимоволі напрошується і одна-єдина відповідь: для повної і не заперечної покори українського народу Російській імперії. Бо народ без своїх провідних людей не здатний боронити свою національну гідність.” ( Роман Круцик, засновник товариства “Меморіал”, ініціатор розкопок в Дем’яновому Лазі в 1989 р., автор книг на дану тему)

“Виявлене було страшним. Сумніву, що тут захоронені розстріляні люди, уже не було ні в кого. Тисячі кісток, зотліла одежа, кулі, знайдені в захороненнях, гребінці, гудзики. дерев’яні ложки, документи свідчили про вчинений злочин.” (із споминів слідчого  М. Даниліва в другий день розкопок, вересень 1989 р.)   

 Відповідальна Українець С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top