Мовознавча мандрівка “Світлиця слова у безмежжі часу”

Мова – це глибинні пласти
духовного життя народу,
його історична пам’ять,
найцінніше надбання віків.
О.Гончар

9 листопада в день вшанування пам’яті Нестора Літописця, Україна відзначає велике духовне свято – День української писемності і мови.

З нагоди свята, бібліотека-філія №7 (вул. Дністровська, 22) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради пропонує для своїх користувачів відеопрезентацію “Світлиця слова у безмежжі часу” і книжкову виставку “ О, мово моя, душа голосна України”.

У мові вся доля народу. Без неї нема нас як народу, немає минулого, немає майбутнього. Мова єднає між собою різні покоління людей, вона передається як заповіт, як найдорожча спадщина. Із сивої давнини бере початок наша мова. Шлях її розвитку – це тернистий шлях боротьби. Роки терпіла вона наругу, бо:

Цареві блазні і кати,
Раби на розум і на вдачу,
В ярмо хотіли запрягти
Її як дух степів, гарячу.

Сьогодні українська мова відродилася, утвердилася у всіх сферах суспільного життя, здобула статус державної. Вона звучить у дитячих садочках і школах, використовується в діловодстві. Нею говорять на телебаченні, друкують книги.

Отож шануймо й любімо рідну мову. Не цураймося, не зневажаймо. Вбираймо в душу всі її барви, всі відтінки, осягаймо глибини, підіймаймося до вершин. Поважаймо себе в мові – і нас поважатиме світ.

Відповідальна: Васіна М.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top