Історичне віконце “В писемності – сила”

“Мова – це історія народу.
Це шлях цивілізації й культури”.
О.Купрін

09 листопада – визначна дата в історії українського народу. Незалежна Україна в цей день вшановує пам’ять Преподобного Нестора-Літописця та,починаючи з 1997 року, відзначає День української писемності та мови.

Це свято спрямоване на підтримку рідної мови, її вивчення та популяризації, водночас демонстрації її краси та багатства. З нагоди цієї дати у бібліотеці-філії №13 (с. Хриплин, вул.Берегова 4в) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготовлено для читачів історичне віконце “В писемності – сила”.

Науковцями встановлено, що українська мова почалася з писемності, витоки якої йдуть з далекого минулого. Саме монаха Києво-Печерського монастиря – Нестора-Літописця вважають зачинателем писемної української мови. Однак  є й такі дослідники, які доводять, що давньоруська писемність існувала ще задовго до IX ст., тобто зародилась ще за часів князювання Аскольда. Свідчень тому багато, й одне з найпереконливіших – “Велесова книга”. Впродовж кількох століть українців привчали до думки про нібито “вторинність” української мови, і лише після здобуття Україною незалежності наша мова отримала нове життя, новий шанс на повноцінне існування.

Нині українська мова має державний статус, вона належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї, число мовців – понад 45 мільйонів, більшість яких живе в Україні. Сучасна українська мова нараховує приблизно 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються.  І  долучаючись до традиційного радіодиктанту, який проходить кожного року 09 листопада, ми доводимо усьому світові, що українська мова є, вона престижна й нею розмовляють, пишуть, послуговуються мільйони людей в Україні і поза її межами. 

Любіть українську мову, оберігайте, плекайте та звеличуйте її, бо вона прекрасна.

 Відповідальна: Бабій О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top