Мовознавчий вернісаж «Наша мова калинова»

Мова — це оберіг людини та нації. Створена на світанку людської історії мова розвивається, живе в народі. Це безцінний скарб, який треба берегти і примножувати. Життя мови залежить від народу, який несе у своїй душі й культурі, у своїх звичаях, традиціях, піснях. Рідна мова — це батьківська мова, мова народу, мова серця.

Українська мова — це безмежний океан. Вона мелодійна – як мова солов’їна. Наша мова прекрасна, барвиста, наче дощова веселка.

21.02.2023 року в бібліотеці-філії №1 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради було проведено мовознавчий вернісаж «Наша мова калинова» . Бібліотекар наголосила, що наша мова-одна з наймилозвучніших і найкрасивіших мов світу. Для українського народу мова завжди була одним з найцінніших скарбів. В умовах численних окупацій іноземними загарбниками, зберегти мову означало зберегти націю, зберегти нашу українську самобутність. Українська мова пройшла тернистий шлях становлення й розвитку.  Незважаючи ні на які утиски й заборони, наша мова зуміла вистояти й далі розвиватися завдяки багатьом сподвижникам і патріотам різних поколінь.

Для дітей представлено книжкову викладку «Беру  тебе, як скарб в пісенній вроді з джерел, що не міліють у народі». Книги Д. Павличка «Рідна мова», «Наша мова – солов’їна». «Світ дитячих запитань» О. Коритченкової познайомлять маленьких діток з веселими лічилочками, віршами, мовними загадками та казками, приказками та прислів’ями про мову та рідний край. Книги І. Січовика «Словограй» та «Мовограй» відчинять дітям двері у цікавий світ рідної мови та залучити їх до творчості. В цих книгах маленькі користувачі можуть найти для себе хитромудрі запитання, ребуси, загадки, шаради, мовні кросворди, анаграми, мовознавчі ігри. Для користувачів середнього та старшого віку бібліотекарі  підготували такі книги як «Цікавинки української мови», «Український правопис», « Мовностилістичні поради». На нашому мовознавчому вернісажі всі мали можливість  найти і словник вишуканої української мови, і книги енциклопедичного характеру. Книги навчили дітей поважати та любити Україну та рідний край, дали відповідь на безліч запитань, а батькам допоможуть виховати свою дитину доброю, грамотною та справжнім патріотом своєї країни. Діти читали поезію про мову та доповнювали прислів’я .

Тож бережімо рідне слово, бо в ньому давній дух пращурів, сила нашого сьогодення і поступ майбутній.

Відповідальна за проведення: Короташ М.Я.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top