Музична вікторина “Пісенна спадщина Андрія Малишка”

Материнська пісня, ласкава і сувора, напоїла і вигодувала мене.
Дала мені душевний гарт і радість на все життя.
А.Малишко

Працівники  бібліотеки-філії №5 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради протягом дня 15.11. 2022 року провели «Пісенна спадщина Андрія Малишка» з нагоди 110-р. з дня народження поета, пісняра, педагога, журналіста, лауреата Шевченківської премії.

Бібліотекарі виклали інсталяцію «Пісенне світло Малишкової душі» (збірки поезій, грампластинки з написами), підготували відеозаписи, запитання, завдяки яким відвідувачі відгадували пісні на слова А. Малишка. Серед них: «Пісня про рушник», «Київський вальс», «Стежина»,  «Прийдіть до мене кароокі дні», «Запливай же, роженько весела», «Як збирались хлопці до загону», романси «Цвітуть осінні, тихі небеса», «Ми підем, де трави похилі». 

Серед запитань музичної вікторини: «Назва пісні, яка величає материнську любов, оспівує побутовий символ України, перекладена 35 мовами світу, прозвучала у фільмі «Літа молодії», виконувала легендарна Квітка Цісик і тепер співають на передовій, в бомбосховищах», «Як називається вічна дорога до рідної домівки?». Або ж, прослухавши мелодію потрібно було пригадати слова.  

Варто зазначити, що діти майже не знають пісень, тому важливо докладати зусиль і камерними формами популяризувати українську культуру.  Дорослі, зокрема ВПО, до щему в душі, ділилися спогадами про пісні на Донеччині, зокрема ті, які стали народними — «Білі каштани», «Вчителько моя». 

Малишкова поезія актуальна і сьогодні. Це –  гімн любові до розтерзаної війною України, до матері; романси, віршовані портрети, балади. Він автор сценаріїв кінокартин «Квітуча Україна», «Ми з України». Понад 100 віршів А. Малишка покладено на музику знаменитими композиторами П. Майбородою, О. Білашем, Л. Ревуцьким, А. Штогаренком та ін. Перші пісні написав  на пропозицію О. Довженка до фільмів. Сам Андрій Самійлович любив співати народні пісні, «Два кольори» Д. Павличка

Андрій Малишко – українець, який любив свою країну і залишив по собі заповіт: «Щоб в Україні була свобода!»

Відповідальні: Українець С., Дяків Р.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top