“Нам берегти тебе, соборну і єдину і нам твою історію творить”

Щороку 22 січня в день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Україна відзначає День Соборності. Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це – основоположна віха українського державотворення.
22 січня 2023 року минає 105 років від дня, коли Українська Народна Республіка проголосила незалежність і боролася за право бути «самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу». Сьогодні соборність для України означає деокупацію всіх територій, захоплених ворогом, відновлення єдності з Донеччиною, Луганщиною та Кримом.
З цієї нагоди в бібліотеці – філії № 22 (с. Тисменичани) Івано – Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся історичний екскурс «Нам берегти тебе, соборну і єдину і нам твою історію творить».

Бібліотекарка провела короткий екскурс становлення Української Народної Республіки, провела огляд книг з книжкової виставки «Одна. Єдина. Соборна Україна». Молодші учасники заходу розмалювали картонні пазли  і з’єднали їх в одну  карту квітучої України.
Соборність передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього. Коли ми, люди з різних регіонів країни, разом працюємо, створюємо знакове й важливе, боремося з окупантами.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top