“На свято Андрія – у дівчат велика надія”

13 грудня українці відзначатимуть велике церковне свято – День Андрія Первозванного. У народі – Андріїв день. Саме з цієї дати у православних християн традиційно розпочинаються зимові свята.

Це не тільки релігійне, а й народне свято. Християнська легенда свідчить, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство в самому Царгороді, на узбережжях Чорного моря і в околицях Києва. У народі день Андрія Первозванного також називається Калита. Сьогодні, працівники бібліотеки-філії №2 (вул. Карпатська, 14) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували відеопрезентацію вечорниць у літературній світлиці: “На свято Андрія – у дівчат велика надія”.

Так, святкування зазвичай відбувалось саме у вечір/ніч з 12 на 13 грудня. Влаштовувались вечорниці, різні ігри та ворожіння. Головною з таких ігор була Калита – великий корж з білого борошна, котрий всі дівчата пекли разом, прикрашаючи вишнями та родзинками. Запікали його до твердого стану, щоб важко було вкусити. По середині робили отвір, у який проводилась мотузка, щоб Калиту можна було підвісити.

Відповідальна: Бігун. Х .Р.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top