Нормативно-правова абетка «Великі права маленької дитини»

1 червня увесь світ відзначає День захисту дітей. Саме цього дня 1959 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини.

1.06.2023 року бібліотекарки читального залу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради на Вічевому майдані організували бібліопростір «Дитячий бум» до відзначення Міжнародного дня захисту дітей. В рамках засідання клубу «Діалог» бібліотекар читального залу Майя Шегда підготувала та презентувала друковану продукцію, нормативно–правову абетку «Великі права маленької дитини», який був присвячений Міжнародному дню захисту дітей.

 Буклет був створений з метою привернення уваги громадськості світу до проблем дітей у воєнний період, коли країною-агресором порушуються права дитини, визначені в Конвенції ОО; право на життя, право бути із сім’єю, право на здоров’я, освіту, на розвиток особистості, а також право на турботу і захист, право дитини на захист під час воєнних конфліктів (ст. 38) тощо. 

Конвенція ООН про права дитини є основним документом, що визначає правові стандарти у сфері їх  прав. 1991 року Україна приєдналася до Конвенції ООН, згідно з якою кожна держава зобов’язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей.

Вже другий рік поспіль це свято в Україні набуло особливого значення. Нашим дітям сьогодні бракує тепла, дружнього спілкування з однолітками, справжнього дитинства і мирного неба над головою. Через повномасштабну війну, яку розпочала росія, тисячі українських дітей залишились без батьків, без даху над головою, права на освіту або ж зовсім втратили своє життя. Перед Україною постали нові виклики у сфері захисту прав дітей у зв’язку з ескалацією насильства, бойових дій на території нашої держави. Закон України «Про охорону дитинства» – основний закон України, що регулює ситуацію з дітьми в умовах збройних конфліктів. 

Бібліотекар читального залу, керівник правового клубу «Діалог» Майя Шегда надала інформацію присутнім та гостям міста про великі права дітей та обов’язки батьків, акцентувала на шляхах правової допомоги та на координатах соціальних служб, куди можна звертатися за допомогою. Бібліотекар наголосила на міжнародне та українське законодавство, що регулюють і захищають права та гідність дитини. 

-Декларація про вправа дитини (1959 р.)

-Конвенція ООН про права дитини (1989 р.)

-Всесвітня декларація про забезпечення вживання, захисту і розвитку дітей (1990р.)

-Крім того, Україна прийняла законодавчі акти:

-Закон про освіту;

-Закон «Про попередження насильства в сім’ї»;

-Закон «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей»;

-Закон про охорону дитинства.

-Сімейний кодекс України.

Був презентований ряд друкованої продукції. 

  • Буклет «Як отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів» акцентує увагу на захист прав дітей у зв’язку з ескалацією насильства, бойових дій на території нашої держави.
  • Буклет «Твої права – твій надійний захист» містить інформацію про права та обов’язки батьків та дітей. А також про обов’язок держави перед своїми громадянами.
  • Листівки «Конвенція ООН про права дитини» – популяризовані з метою аналізування  правових знань, обрання правильного правового шляху дитиною і батьками.

Захід був розрахований на дітей різної вікової категорії та їх батьків з метою надання правових знань та умінь захисту своїх прав в суспільстві, захисту прав, згідно сьогоднішніми воєнними подіями.

Щиро бажаємо нашим маленьким друзям миру, здоров’я, щастя, добра та сімейного затишку у вільній незалежній правовій державі.

Відповідальна за проведення заходу – Майя Шегда.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top