Огляд журналів “Країна” та “Жінка”

 4 березня 2021 року бібліотекар бібліотеки-філії № 3 (вул. Хоткевича, 52а) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради підготувала огляд журналів “Жінка”та “Країна”.

 Один із найцікавіших часописів для жінок  України – це журнал «Жінка», який тішить своїх читачів вже 100 років. Починаючи з листопада 1920 року на Надніпрянській Україні виходив часопис «Жінка». Це був єдиний журнал для жінок, унікальний за тривалістю свого існування, адже він видавався в Україні впродовж усієї радянської епохи. Існує він і сьогодні.  Але у січні 1946 року відповідно до суспільних умов місячник змінює назву на «Радянська жінка», який став популярним в Україні і під такою назвою виходив до листопада 1991 року. Його видавала Українська республіканська рада професійних спілок і Спілка письменників України. З 1991 року – під назвою «Жінка» для сучасних жінок. 

Журнал порушує питання соціального захисту. Виклики сьогодення дають зрозуміти, що соціальна відповідальність починається з кожного.

У рубриці «Актуально»  розповідається про волонтерський рух  в Україні в умовах пандемії, про те як можна долучитися до благодійних ініціатив, куди звернутися по допомогу у разі потреби.

         На  сторінках  журналу ми знаходимо історії жінок, які змінили хід історії. Індіра Ганді, яка перебувала при владі у важкі часи для Індії. Для одних вона була «мати країни», для інших – «ворог номер один». Про її боротьбу за рівні права чоловіків та жінок, про її дипломатичні таланти, успіхи та поразки, а також фатальну помилку. Дізнаємось цікаві факти про тих жінок, котрі також наполегливо виборювали політичні права  в Азії та Африці.

І сьогодні, як і колись, жінки прагнуть самореалізуватися. Історії  жінок, котрі досягли успіху, іноді починаючи з нуля, стануть у пригоді жінкам, котрі хочуть розвинути свою справу. Поради психолога у розділі «Психологія» допоможуть розкрити прихований потенціал.

         Жінки  є символом затишку у родині. У розділі журналу «Побутові поради» читаємо, як прикрашати свою оселю, дізнаємось про модні обнови, тренди 2021-го року,   цікаве про кімнатні рослини.  

З допомогою журналу можна навчитися смачно готувати вишукані страви.

Для тих, хто любить творити красу своїми руками є чудові схеми вишивок, викрійки, секрети і зразки в’язання.

Лікарі запевняють, що жінки більш легковажно, ніж чоловіки, ставляться до свого здоров’я.  У розділі «Здоров’я » –  поради як захистити серце, як доглядати за волоссям, шкірою.

На сторінках часопису є поради й для чоловіків: як правильно обирати та монтувати електричний водонагрівач, корисні поради для власників дач.

 У розділі «Наші діти» – як допомогти малечі правильно мріяти про величне. Пам’ятка для батьків «Правила поведінки» – це корисні підказки,  щоб допомогти дорослим знайти ключик до серця дитини ,  поради як навчити її орієнтуватися у світі.  «Задачі для кмітливих» згуртує родину.

У розділі «Маєте право»  досвідчені юристи відповідають на запитання дописувачів.

 Теле- та радіоведучий Андрій Тичина  рекомендує упродовж  дванадцяти місяців відвідати найдивовижніші локації України, але оскільки карантин став на заваді реальної подорожі, можете це зробити віртуально разом із журналом.

Можна прочитати де знімали відомі стрічки «Тіні забутих предків», «Вій», «Віддана» та дізнатися інші цікаві факти  про  міста і кіно.

У розділі «Зоосвіт» – про справжніх  довгожителів «блакитних зон» земної фауни,  для тих хто шукає друга – цікавинки про  характер собак.

Читаючи журнал «Жінка»,  ви маєте шанс реалізувати себе і досягти успіху, жити і відпочивати змістовно.

         Журнал «Країна» для всіх небайдужих до України. В ньому знайдете відповіді на виклики сьогодення. Журналісти, цікаві гості: дипломати, історики, економісти, вчені, політологи, правознавці подають своє бачення на  різні події та проблеми. Вони допоможуть розібратися, для чого ми живемо і навіщо нам держава, куди рухається наша країна і що ми можемо зробити, щоб відчути свободу та бути щасливим.

         20 лютого в Україні вшанували пам’ять Героїв Небесної сотні. Цього дня 2014 року під час Революції  гідності в центрі Києва силовики  режиму Януковича розстріляли 47 протестувальників. У сьому  річницю революції її учасники: підприємець Богдан Брич, парамедик Віктор Галамай, офтальмолог Олександр Костенко, художниця Вікторія Романчук, еколог, підприємець Андрій Мальків згадують ті дні.

Європейський суд з прав людини 21 січня ухвалив рішення у справах Майдану. Визнав, що влада заважала мирним протестам, умисно застосувала жорстокість. Держава відповідальна за вбиство протестувальників.

Про наші суди, судову реформу, роль антикорупційних органів сьогодні, про нинішні запити в українського суспільства  в інтерв’ю з правознавцем-кримінологом Миколою Хавронюком.

Ми часто вважаємо, що у нас все погано, а ось там, в Європі… З розповіді  військовослужбовця Віталія Марківа, якого італійський суд визнав винним у загибелі італійського фоторепортера на Донбасі в травні 2014, дізнаємось, що Європа для нього «закінчилася на порозі тюрми, бо склалося враження, що їм привезли папку з-за поребрика й переклали італійською». Його історія вселяє надію, що правда перемагає.

         Поціновувачі мистецтва зустрінуться на сторінках журналу з австралійським рок-гуртом АС/DC, який очолив хіт-паради 22 країн, актрисою Джулїєю Мазіною,  актором Вадимом Тупчієм, художниками  Олексанром Ройбутом, Михайлом Наумом, театральним режисером, продюсером Сергієм Проскурнею, поеткою, видавчинею, співачкою Мар’яною Савка та іншими цікавими особистостями.

         Про світові тренди у музиці, місце України на музичній мапі світу дізнаємось із розмови з музичним критиком, засновником і головним редактором сайту LiRoom Олексієм Бондаренком. Ми часто стаємо свідками того, що українці слухають російську музику, одних це обурює, комусь байдуже, а хтось й сам потрапляє на цей гачок. Чому так стається? Росія затягує у свій культурний простір. Це елемент гібридної війни. Тож подумайте, чи хочете ви, щоб вас використали  у цій боротьбі, чи може варта більше пізнавати українських виконавців. Про п’ять артистів, про яких, на думку Олексія Бондаренка, говоритимуть 2021 року, читайте у сьомому номері часопису. В умовах війни не повинно бути співпраці з Росією, приїзду їхніх музикантам в Україну, а нам думати,  яку музику слухати.   Слухай українське, думай українською, розмовляй українською.

 Для поцінувачів рідної мови у розділі «Словник»  Василь Савчин розповідає про проект «Щебетарня», який створили студенти інституту філології Київського університету імені Тараса Шевченка. Мають сторінки у фейсбуку, телеграмі, інстаграмі. «Словниковий запас української мови становить понад 250 тисяч слів, а в активному вжитку українців їх не більше 10 тисяч, – йдеться в описі проекту на фейсбуку. – «Щебетарня» – це місце, де українська мова стає ближчою. Без складних філологічних зворотів ми спробуємо показати, що мова – не лише засіб спілкування чи суха лінгвістика, а й красиве та цікаве явище. Якщо хочете дізнатися щось нове в ненав’язливій і доступній формі – долучайтесь і гайда щебетати української разом!»

В останній день 2020-го «Щебетарня» опублікувала 10 слів, які протягом року отримали найбільше реакцій від користувачів.                                                                

Не обминули увагою і футбольних фанів.  Про проведення 2021 року фіналу Євро-2020, про український футбол та проблеми у суддівства читаємо на сторінках журналу у розділі «Спорт».

Для любителів курйозів розповідь про дев’ять випадків втрати грошей за кумедних обставин, вісім незвичних експериментів та інші цікавинки.

Для тих, хто любить читати, про нові книги. Книжкою року ВВС-2020 став роман «Юпак» про степове село. Автор Сергій Лещенко, ветеран російсько-української війни. Його дебютний роман вийшов у видавництві «Білка».

У категорії «Есеїстика» найкращою визнали збірку «Планета Полин» Оксани Забужко, це 14 есеїв про знакові постаті для українського суспільства: режисера Олександра Довженко, літературознавеця і  правозахисника Леоніда Плюща, мовознавця Юрія Шевельова, художницю Катерину Білокур, перекладачку Соломію Павличко, журналістку й мандрівницю  Софію Яблонську.

Дитячою книжкою року обрали «Мед і Паштет – фантастичні вітрогони» Уляни Чуби, видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Дебютна книга Уляни Чуби – це цікаві та повчальні історії.  Головні герої – кролик-француз Паштет і ведмедик-українець Мед, перший – кухар, другий – гурман.  Хочете дізнатися, що сталося з кумедними героями, нумо читати!

У бібліотеці є ще інші, не менш цікаві періодичні видання, про які розповімо іншим разом. Слідкуйте за новинами на нашому сайті.

Підготувала Лучак Е. І.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top