Огляд нової літератури “Книга шукає свого читача”

Нові надходження – це завжди довгоочікувано і захоплююче. Одне з основних завдань будь-якої бібліотеки – це комплектування бібліотечного фонду сучасними науковими, науково-популярними, навчально-методичними виданнями та  художніми книгами.

2.06.2020 працівники читального залу ЦБ (вул. Пилипа Орлика, 5) Івано-франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували для інтернет-ознайомлення  огляд нової літератури “Книга шукає свого читача”.

Головне, до чого потрібно прагнути сьогодні бібліотекам – до збільшення кількості користувачів, які  відчувають жагу до читання, книжковий голод. А нам господарям, книжкових багатств, є що їм запропонувати. Читання повинно стати культурною звичкою,  радісним заняттям, яке спроможне підняти інтелектуальний та духовний рівень користувачів, а також в тяжкі, сумні і монотонні дні карантину стати психотерапією. яка заспокоює і повертає до життя

Книга – це мрія, яку ви тримаєте у руках. Нещодавно у читальний зал ЦБ надійшли  нові видання. Кожен бажаючий може знайти для себе книги з особливим ароматом і присмаком, які не залишать байдужими користувачів і змусять прочитати більше книг. До уваги онлайн-користувачів пропонуємо:

Грицак Я. Нарис історії України. Формування модерної нації ХІХ-ХХ ст. [Текст] / Я. Грицак. – К.: Yakaboo Publishing, 2019. – 656 c.

У новому виданні виправлено деякі неточності та похибки попередніх видань , а також додано нові розділи, зокрема розділ, присвячений двом останнім десятиліттям незалежної України, аж до часів революції 2013-2014 років, війни з Росією та передвиборним  тижням 2019 року.

 

 

Громенко С. В. 250 років фальші: російські міфи історії Криму [Текст] / С. В. Громенко. – Х.: Фоліо, 2019. – 255 c.

Анексія Криму , яка викликала найбільшу політичну кризу в Європі з часів Другої світової війни , зумовила й небачений розквіт політичної міфології. 2014 року з безлічі окремих міфів і сфальсифікованих фактів на світ з’явився так званий Міф про “ КримНаш” , що мав на меті виправдати в очах світу агресивну політику Російської Федерації.

 

 

  • Батлер-Боудон Т. 50 видатних творів. Політика [Текст] / Т. Батлер-Боутон. – К.: КМ-БУКС, 2019. – 480 c.

Книжка “50 видатних творів. Політика” дає уявлення про твори провідних лідерів від Авраама Лінкольна й Вінстона Черчилля до Маргарет тетчер , а також про твори , які змінили уми людей і світ. Вона охоплює часовий проміжок у 2500 років ,правих і лівих , мислителів і діячів економістів і активістів, воєнних стратегів, лідерів зі стратегічним мисленням, філософів свободи , пропагандистів ідей лівих і консервативних. Також у ній розглядається лібералізм- політична філософія, що наголошує на особистій свободі як найвищій цінності разом з відкритими суспільствами й ринковою економікою.

  • Горобець В. Гетьман Брюховецький. Життя у славі, владі та ганьбі [Текст] / В. Горобець. – К.: Пармам. вид-во, 2019. – 224 c.

Книга розповідає про одного з найбільш суперечливих персонажів козацької історії- гетьмана Лівобережжя України в 1663-1668 роках Івана Брюховецького. Життя яскравого представника доби так званої Руїни , його політичну, військову і дипломатичну діяльність репрезентовано на широкому історичному тлі  , у контексті хитросплетеної взаємодії різноманітних чинників і впливів – внутрішніх , зовнішніх . об’єктивних , суб’єктивних, закономірних і алогічних.

  • Сенор Д. Країна стартапів. Історія ізраїльського економічного дива [Текст] / Ден Сенор, Сол Сингер; пер. з англ. Мирослави Лузіної. – К.: Yakaboo Publishing, 2019. – 368 c.

Історія віри і відваги , наполегливості й солідарності, історія бідної та знесиленої війною країни , що перетворилася на одну з найрозвиненіших , найінновацініших економік світу. Держава Ізраїль , яка починалась у кібуцах , сьогодні вражає високими технологіями , концентрацією технологічних стартапів та унікальною підприємницькою культурою.

  • Райх Д. Хто ми такі? Походження людини крізь призму ДНК [Текст] / Д. Райх; пер. з англ. А. Марховська. – К. : Наш Формат,  2019. – 368 c.

Історія науки показує , як небезпечно бути переконаним у тому , що знаєш істину. У своїй книжці дослідник описує сучасні відкриття , пов’язані з вивченням і порівнянням стародавньої та сучасної ДНК. Він показує зміни , які відбувалися з популяціями людей у далекому минулому , доводячи , що ДНК може розповісти про історію людства значно більше , ніж традиційний арсенал археології.

  • Дзюба І. М. Із плину літ [Текст] : публіцистика / І. М. Дзюба. – Дрогобич: Коло,  2019. – 564 c.

У книжці подано вибрані публіцистичні статті І.Дзюби , друковані у пресі , починаючи з 60-х років минулого століття. Вони присвячені проблемам розвитку української культури й захисту мови , національного самоусвідомлення українців , різних етапів державного і культурного будівництва.

  • Клочко Д. 65 українських шедеврів. Визнані й неявні [Текст] / Д. Клочко; іл.  К. Золоторьова. – К. : ArtHuss,  2019. – 256 c.

Мистецтвознавиця і лекторка Діана Клочко запрошує до мандрівки історією українського мистецтва від VII століття і до останнього року перед здобуттям Незалежності.

  • Кучерук О. С. Пам’ ятники від слова пам’ять [Текст] / О. С. Кучерук. – К. : Парлам. вид-во,  2019. – 376 c.

У книзі під спільною обкладинкою зібрано історії окремих пам’ятників і пам’ятних місць столиці України міста Києва. Дослідження грунтується на розвідках , апробованих у формі статей у фаховій періодиці. Текст широко ілюструється планами, фотографіями, як відомим, так і нещодавно виявленими.

Огляд нової літератури призначений для широкого кола користувачів соціальних мереж.  Відомості про кількість примірників і місце їх зберігання в інших бібліотеках-філіях Івано-франківської МЦБС можна переглянути в електронному каталозі бібліотеки.

Відповідальна –  провідний бібліотекар читального залу ЦБ Надія Каретнікова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top