“Осінній постріл у Мюнхені”

Все, що мав у житті

Він віддав для одної ідеї –

І горів, і яснів, і страждав,

І трудився для неї…

Іван Франко.

Постать Степана Бандери повернулась в незалежну Україну 1991 р. й опинилася в епіцентрі боротьби, як символ українського визвольного руху. Визнання С. Бандери – свідчення зрілості України як держави, що сама вирішує, яких героїв їй шанувати і яке майбутнє будувати. Дискусії навколо надання Степанові Бандері звання Героя України, вшанування учасників боротьби за незалежність України у ХХ і ХХI століттях, не вщухатимуть ще довго, тому потрібно долати стереотипи, які утвердилися в суспільній свідомості. У зв’язку з останніми подіями в Україні: Майданом Гідності, окупацією Росією Криму та веденням нею прихованої війни на Донбасі – постать Провідника ОУН викликає всебічну зацікавленість з боку як українського суспільства так і ідеологічного ворога, бо російські засоби інформації не втомлюються констатувати, що в Україні до влади прийшли “бендерівці”. Тому вдумливе вивченя життєвого шляху та трагічної загибелі Степана Бандери допоможе належним чином оцінити його як творця націоналістичної ідеології, організатора й лідера ОУН 1930 – 1950 рр. Кожен із членів ОУН і УПА чітко усвідомлювали, що в боротьбі за державну незалежність на нього чекає певна й неминуча смерть. Розумів це і Провідник ОУН, радянська влада та спецслужби вбачали у ньому найзапеклішого ворога свого режиму, та вдавалась до повномасштабної дискредитації С. Бандери, як в Україні так і за кордоном. Доки не вчинила ганебне вбивство лідера визвольного руху, яке не визнає і замовчує до сьогодні. Саме, 15 жовтня 1959 р. у Мюнхені по вулиці Крайтмайр, 7 сталася ця трагічна подія. Організація Українських Націоналістів закликала українців визнати злочин як доказ великої жорстокості одвічного ворога України, з наміром обезголовити  бойову силу УПА, який  хоче залякуванням та терором послабити провідну силу найбільшої поневоленої ним країни.

Саме в ці жовтневі дні ми святкуємо створення Української Повстанської Армії, і її довголітній досвід, набутий вояками  під проводом Степана Бандери, визначають незмінність нашого шляху та продовження боротьби за  незалежність України. Вшановуючи пам’ять Великого Сина України, віддаючи гідну шану відомому політичному діячеві та найвідомішому українцеві у світі, працівники краєзнавчого відділу  (вул Г. Мазепи,1) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради організували для відвідувачів 15 жовтня 2020 р. книжкову полицю “Осінній постріл у Мюнхені”, присвячену трагічному Дню загибелі Степана Бандери.

На виставці зібрані книги та газетні публікації, що найповніше висвітлюють дану подію,  містять дослідження істориків про  постать і  діяльність лідера  націоналістичного руху, розкривають цікаві невідомі широкому загалу факти, базуючись на архівних матеріалах.Представлена література допоможе користувачу розібратись у створених штучно міфах про постать Степана Бандери: які погляди він мав, якими ідеалами керувався, якою був людиною і, зрештою чому спецслужби так відчайдушно намагалися його знищити.  Що ж робить цього не дуже високого і зовсім не кремезного чоловіка символом, прапором, ім’ям? На ці питання допоможуть дати відповідь матеріали, що зібрані у фонді краєзнавчого відділу. 

Матеріал підготували працівники краєзнавчого відділу МЦБС.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top