Патріотичний калейдоскоп «Хай козацька мудрість воскреса щоднини»

«Народжене не в степах, а в душах
Козацтво навіки залишиться невмирущим
Проявом духу і гордості української нації»
Богдан Сушинський

13.10.2022 року у бібліотеці-філії №10 с.Вовчинець Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради з нагоди відзначення Дня захисника України, свята Покрови Пресвятої Богородиці, 80 річниці УПА, 530 річниці від Дня заснування українського козацтва  був підготовлений патріотичний калейдоскоп «Хай козацька мудрість воскреса щоднини».

З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Свято Покрови було найбільшим святом для козаків. Цього дня у них відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею.

З метою гідного вшанування пам’яті та героїчних вчинків тих, що берегли та захищають кордони нашої держави, відродження національних традицій, національно-патріотичного виховання завідувачка бібліотеки кадрами кінофільму «Історія свята Покрови Божої Матері» привернула увагу користувачів до історичних подій далекої Візантійської епохи, з якої приходить християнське свято. Слухачі уважно слухали про заступницю українських козаків Богородицю, а з екрана на них дивився особливий, притаманний тільки Україні, образ ікони Покрови Пресвятої Богородиці – Козацької Покрови. На ній Діва Марія простирає свій омофор над козаками, над  гетьманами, над духовенством, які моляться і з надією звертають до неї свої погляди. Читачі разом із бібліотекаркою поринули, в минуле України, у віртуальну подорож на Січ, ознайомилися із життям запорізьких козаків.

Огляд літератури, яка була представлена на книжковій викладці «Не здолати Україну», допоміг відвідувачам книгозбірні зазирнути до сторінок історії та згадати про українців, які здобували та відстоювали свободу й незалежність Батьківщини, а також познайомились з героями сьогодення, які нині боронять державу.

Відповідальна за проведення Мигович У.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top