“Писанка чарівна – символ України”

На Великдень чи у будень

Загадкових кольорів

Диво це повсюди люблять – 

Справу рук писанкарів.

Для українців, писанка – не тільки символ життя, добра, надії, це ще й магічний оберіг нації, надбання культури та мистецтва, зміст якого і сьогодні викликає непідробне захоплення. Це давнє і вічно молоде мистецтво увібрало в себе художню досконалість, багатство сюжетної композиції та неповторність кольорів. Щоб збагнути таємницю традиції писанкового розпису, розгадати кожен символ, шо має певне значення і магічну силу, а також для збереження  і популяризації уміння народних майстрів розпису, слугує єдиний у світі Музей Писанки у Коломиї. Який святкує сьогодні своє 20-ти річчя.

23 вересня 2020 р. працівники краєзнавчого відділу ЦБ (вул. Г. Мазепи, 1) Департаменту культури міської ради підготували для відвідувачів пам’ятку користувачу  “Писанка чарівна – символ України”, присвячену 20-ій  річниці відкриття Музею писанкового розпису.  В якій представлені відомості про історію заснування музею-яйця , де зібрані зразки писанкового розпису з різних регіонів України та світу, про зародження традиції розфарбовувати курячі та гусячі яйця ще в глибоку давнину.

Пам’ятка була укладена з метою популяризації знань про  український  етнічний  стиль у писанкарстві та унікальні техніки  розпису майстрів народної творчості. Також ,бібліотекар запропонувала відвідувачам переглянути викладку літератури, і  ознайомитись з різноманітними зразками орнаментів, технік та  способом виготовлення природних  барвників для розпису писанок, дізнатись більше про звичаї та обряди пов’язані з ними, та насолодитись високохудожніми світлинами з книг. А саме:  монографічне дослідження Олексія Соломченка “Писанки Українських Карпат” (2004), альбом “Подаруй ми писаночку”, упорядники М. Бойко, Н. Бабій (2001), фотоальбом “Коломийщина” (2015), “Великодній кошик. Обряди і страви Великодніх свят” О. Вербинець та В. Манько (2010), “Звичаї нашого народу” О. Воропая (2007) та інші.

Матеріал підготували працівники краєзнавчого відділу ЦБ.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top