Поетична світлиця: «Душа поета промовляє через слово»

Олександр Іванович Кандиба – український поет, драматург, представник символізму. Свої твори публікував під псевдонімом Олександр Олесь. Батько письменника та політичного діяча Олега Ольжича. 4 грудня в бібліотеці-філії №2 МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулась поетична світлиця: «Душа поета промовляє через слово» (до 145-ї річниці від Дня народження Олександра Олеся).

Читачі дізналися про життєвий та творчий шлях письменника, переглянули літературу біля виставки: «Журба і радість Олександра Олеся», обмінювалися враженнями про прочитане. Народився Олександр Олесь 5 грудня 1878 року в містечку Білопілля на Сумщині. У 4 роки майбутній письменник уже вмів читати, а в 11 років читав «Кобзар» Шевченка і знав напам’ять багато творів з «Кобзаря». В дитинстві влітку мама возила Олександра і двох його сестер до діда на Слобожанщину в село Верхосулля. Дід Василь виховував Сашка в українському дусі. 1903 року в Полтаві на відкритті пам’ятника Іванові Котляревському Олександр Олесь знайомиться з Лесею Українкою, Михайлом Коцюбинським, Борисом Грінченком, Василем Стефаником, Іваном Липою. «Що я пережив – важко сказати! Знаю лиш одне: сидів я, говорив, слухав, сміявся з тими, творчість яких так само дорога і рідна мені, Як колискова пісня матері» (О. Олесь). Олександр Олесь займався журналістською діяльністю, писав драматичні твори, а ще працював ветеринарним лікарем. 1919 року письменник виїжджає за кордон. Спочатку сам, а через 3 роки до нього переїжджають дружина і син. Поета хвилюють жахливі вісті про голодомор в Україні, про арешти і розстріли української інтелігенції. 22 липня 1944 року Олександр Олесь помер у Празі, невдовзі після того,
як одержав повідомлення про загибель сина. Син Олександра Олеся – Олег Ольжич був закатований нацистами в концтаборі Заксенхаузен. 25 останніх років життя поет жив поза межами України. Його повернення додому було поступовим. У роки незалежності твори Олександра Олеся увійшли до шкільних підручників з літератури. У 2014 році соцмережі заповнив його вірш «Європа мовчала», написаний ще в 1931 році. 27 січня 2017 року прах Олександра Олеся та його дружини доставили з Праги, 29-го січня після богослужіння у Володимирському соборі поховали на Лук’янівському цвинтарі в Києві.

На капсулі з прахом Олеся написані його рядки:
«Не вірив я в життя по смерті,
Тепер я вірю в диво з див,
Було для мене страшно вмерти,
Умер і нагло знов ожив».

Відповідальні за проведення працівники бібліотеки.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top