«Покров – одне з найбільших свят»

Нині Діва стоїть в храмі і ликами святих невидимо молиться за нас Богу.

Ангели з архієреями поклоняються, апостоли з пророками тріумфують:

бо про нас молить Богородиця Предвічного Бога.

Кондак глас 3.

Кожного року 14 жовтня східні християни святкують празднецтво Покров Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії.

13 жовтня 2020 р., у переддень великого християнського празника, у бібліотеці-філії №11  (с. Угорники) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулася духовна хвилинка «Покров – одне з найбільших свят».

За легендою у цей день військо русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу Константинополь, маючи намір захопити. Мешканці у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І от, Богородиця, за оповідями, з’явилася перед людьми та вкрила їх своїм омофором.

Інша легенда розповідає, що це відбулося у час нападу на Царгород арабів, з котрими тоді Візантія вела постійні війни. Ця розповідь подається у історії життя Андрія Юродивого, котрий власне і бачив Пречисту, що згідно з передання ніби пересувалася високо в повітрі до Царських воріт у супроводі Івана Предтечі й Івана Богослова. Зупинившись біля амвона Богородиця скинула зі своєї голови омофор і простерла над людьми, що молилися в тому храмі. Цю подію Димитрій Ростовський, великий український церковний діяч, подає наступним описом, повідомляючи про деякі подробиці цього чуда: «Коли св. Андрій з Єпіфанієм споглядали це чудове бачення, Богоматір молилася довгий час, обливаючи сльозами Своє Боговиднеє й Пречистеє обличчя. Закінчивши тут молитву, підійшла до престолу, молилася й тут за стоявший нарід. Після закінчення молитви, зняла з Себе сяюче на зразок блискавки— велике й страшне покривало, яке носила на Пречистім чолі Своїм, й, тримаючи його з великою урочистістю Своїми Пречистими руками, розпростерла над усім стоявшим народом. Здивовані ці мужі досить довгий час дивилися на це розпростерте над народом покривало, та сяючу на зразок блискавки „славу Господню“. Й доки була там Пресвята Богородиця, видно було покривало; а коли відійшла Вона, зробилося й воно невидиме. Але взявши його з собою, Вона залишила благодать бувшим там». Так чи інакше але війська супротивників справді відступили.

Про місце запровадження самого празника існує ще й до нині кілька різних думок. Про запровадження свята Покрови саме із Візантії згадував афонський монах Пахомій Логофет. Що правда доказів він не навів ніяких. Є й інша версія, згідно котрої ініціатором встановлення празника був князь Володимир Мономах, на знак особливого заступництва діви Марії над Київською Русю.

Свято Покрову Пресвятої Богородиці є одним із великих свят східної церкви. Тому, переживаючи сьогодні складні періоди в нашому особистому і суспільному житті – молімося і просімо Пресвяту Богоматір, як це робили багато століть тому люди у Влахернському храмі, щоб Вона покрила і нас своїм своїм чесним омофором і зберегла від усякого зла

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top