Поличка-енциклопедія “Книги, які знають все”

“Не бійтесь заглядати у словник:
це пишний яр, а не сумне провалля;
збирайте, як розумний садівник,
достиглий овоч у Грінченка й Даля.
Не майте гніву до моїх порад
і не лінуйтесь доглядать свій сад”
М.Рильський

Навіть найрозумніша людина не може пам’ятати всі події сучасного та минулого, численні дати, цифри, факти. Великі багатства людської думки зберігаються в книгах. В бібліотеці-філії №13 (с. Хриплин, вул. Берегова, 4в) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради була підготовлена і розгорнута виставка-енциклопедія “Книги, які знають все”. Це книги-всезнайки, скупі і щедрі одночасно, в них немає нічого зайвого, а є багато потрібного. Сьогодні відбудеться мандрівка в країну знань, а провідником на цій дорозі для нас будуть енциклопедії, словники, довідники – словом, уся та книжкова сімейка, що в бібліотеці зветься фондом довідкових видань. Довідкові видання – це твори друку, що містять стислі відомості наукового, науково-популярного або прикладного характеру, які викладені, оформлені та розміщені так, щоб їх можна було швидко знайти. Основні види довідкових видань: енциклопедії, довідники, словники.

Словник – це збірка слів, виразів із їх тлумаченням або перекладом.
Словники бувають:  тлумачні, орфографічні, фразеологічні, словники іншомовних слів, словник синонімів, словник омонімів та інші. Надійним путівником у всіх словниках є алфавіт. Анатоль Франс сказав: “Словник – весь всесвіт у алфавітному порядку”. Мета словників – вказати правильне написання слів, пояснити значення слів, дати короткі відомості про слова і поняття. Словники поділяються на енциклопедичні, філологічні, загальномовні, тематичні. Коли вам потрібні детальніші і, водночас, стислі, порівняно з книгою відомості, то словника вже недостатньо – звертайтесь до довідника.

Довідники – це видання, що містять стислі відомості наукового, виробничого і прикладного характеру з певного питання. Відомості в довіднику розміщені в алфавітному, систематичному або хронологічному порядку, деякі забезпечені допоміжними покажчиками.

А що таке енциклопедія?
Це науковий довідник у формі словника – систематизований облік відомостей із будь-якої галузі знань. Енциклопедії є універсальні і галузеві. В енциклопедіях більше довідкових матеріалів, ілюстрацій, таблиць, схем, карт. Всі розповіді в енциклопедії розміщені за
алфавітом.

Дорогі читачі! Користуйтесь енциклопедіями, словниками і довідниками, відкривайте для себе все нові обрії знань. Використання довідкових видань дозволить виробити стійкий інтерес до читання, зрозуміти прочитане, проте замінити вивчення першоджерел вони не зможуть. Це необхідно знати і пам’ятати.

Відповідальна: Бабій О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top