«Понад Крутами – вічність у сурми сурмить»

На Аскольдовій могилі

Поховали їх —

Тридцять мучнів українців.

Славних, молодих…

На Аскольдовій могилі

Український цвіт! —

По кривавій по дорозі

Нам іти у світ.

(П. Тичина)

 

Пам’ять про подвиг української молоді під Крутами 29 січня 1918 року ніколи не згасне.

300 київських, неозброєних як слід студентів, зустрілися в нерівному бою під Крутами із шеститисячним військом Муравйова і полягли смертю хоробрих, затримавши взяття Києва більшовиками на кілька днів. Дух самопожертви, героїзму і лицарства юних борців живе й досі в Небесній Сотні Майдану та на Сході, де українці захищають рідну землю… Житиме й у майбутньому, щоб завершилася перемогою битва за Україну – сильну й незалежну соборну Державу!

До 100-річчя безмертного подвигу Героїв Крут 28 січня 2018 року о 15.00 год. в приміщенні Центрального Народного дому (вул.Шевченка,1) відбулася літературно-музична композиція «Понад Крутами – вічність у сурми сурмить». Працівники читального залу  Івано-Франківської ЦБ прийняли участь в цьому заході, презентувавши присутнім книжково-ілюстративну бібліотечну виставку “Спом’янемо в пісні славу Крутів”.

 

В представленій на виставці літературі подана сучасна оцінка бою під Крутами в контексті Української революції (1917-1921).  На виставці були  представлені  такі книги та статті:

Дрогомирецький П. “Вмерли в Новім Заповіті…”(До 100-річчя безмертного подвигу Героїв Крут) / П. Дрогомирецький// Нова Зоря. – 2018. – 18січня (№ 4).- С.3.

Карп’юк А. “На подвиг зове їхня кров…”/ А. Карп’юк// Слово Просвіти. – 2018. – 25-31 січня (№ 4).- С.8.

Панькова Н. “Аскольдова могила…”: сценарій / Н. Панькова // Українська мова та література. – 2017. – № 23-24.- С.32-43.

Сулима Л.  Пам’яті тридцяти/ Л. Сулима // Слово Просвіти. – 2018. – 25-31 січня (№ 4).- С.7-8.

Шкраб’юк П.  Дорога на Крути. Спогад про першу поїздку галичан на місце незабутнього бою / П. Шкраб’юк // Слово Просвіти. –  – 2018. – 25-31 січня (№ 4).- С.9. та ін.

Відповідальна за презентацію бібліотечної виставки провідний бібліотекар читального залу Н. Каретнікова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top