Правовий моніторинг “Українська Конституція: задекларовані права і сучасні реалії”

28 червня українці відзначають День Конституції. Ухвалена 28 червня 1996 року – це перша Конституція незалежної України, як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Україна, свого часу, створила першу європейську конституцію – “Пакти й Конституції” Пилипа Орлика, прийняту у м. Бендерах 5 квітня 1710 року. Конституція П. Орлика та Універсали Центральної Ради заклали основи демократичного підґрунтя в процесі українського державотворення.

У 1991 році народ України вирішив остаточно побудувати вільне і демократичне суспільство, здобути державну незалежність, свободу для свого народу, нації, визнання незалежної України на європейській політичній арені. Виборовши собі волю, Україна виборола свою державну мову, свої державні символи: Герб, Прапор, Гімн, які уособлюють її історію, її сутність.
В сучасних політичних реаліях на теренах Української незалежної держави святкування Дня Конституції України – це традиція, данина шані й спомину патріотам, які захищали і захищають суверенітет і цілісність держави, з незламним патріотизмом обороняють кордони незалежної української держави від російської політики на тлі європейського резонансу.
Конституція України – це Основний державний документ, який визначає державний устрій, принципи функціонування усіх органів влади, права й обов’язки держави, суспільства та громадян, документ, який захищає права і свободи всіх громадян нашої єдиної країни.  Основний закон нової незалежної України задекларував демократичні перетворення, що відбулися і відбуваються в  Україні в сучасних реаліях.

З нагоди відзначення у 2021 році 25-ї річниці ухвалення Конституції України, правовий клуб «Діалог», який діє в читальному залі ЦБ, приєднався до проведення низки тематичних заходів. 26.06.2021 року о 14:00 в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулася відеопрезентація правового моніторингу «Українська Конституція: задекларовані права і сучасні реалії». Бібліотекар читального залу та керівник молодіжного правового клубу «Діалог», Майя Шегда, у своїй презентації зробила наголос на інформації про забезпечення прав людини і громадянина, опираючись на європейські стандарти.

На захід була запрошена Роксолана Пронич, головний спеціаліст відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Івано-Франківського місцевого центру з безоплатної вторинної правової допомоги. У своєму виступі вона акцентувала увагу на основних векторах конституційного процесу в суспільстві, правах і свободах українського народу в незалежній Україні в сучасних реаліях, на  конституційній ідеї захисту прав людини в правовій системі України. Зокрема вона зауважила: “Більшість прав і свобод, які ми маємо за Конституцією, як загальновизнані у світі стандарти поведінки та життя, належать кожній людині від народження: “Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними”.  Згідно цих прав кожен громадянин України має право вільно користуватися усіма економічними та соціально-політичними свободами і благами, незалежно за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.  Одним із демократичних положень є 5 стаття Конституції, згідно якої “носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ”.

Конституційний процес у державі ніколи не стоїть на місці. Поки існує держава, поки розвивається суспільство, доти проходить модернізація Конституції. А вдосконалюється конституційно-правовий статус людини і громадянина з метою підвищення реальності забезпечення та дотримання цих прав і свобод людини, що відповідають вимогам сучасності.

Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу – Майя Шегда.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top