Презентація книги Любові Миколаївни Скаврон “Паленгола”

   25 травня 2022 р. о 15.00 в  читальному залі ЦБ МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради була проведена презентація книги «Паленгола» нашої краянки, журналістки, поетеси, письменниці, колекціонера художніх картин Любові Миколаївни Скаврон.

  Кожен письменник втілює у своїй творчості певну естетично вмотивовану сукупність мовних, виражальних, зображувальних засобів, які відрізняють манеру його письма від стилю інших письменників. Вирізняється своїм стилем і Любов Скаврон, яка любить мистецтво і рідний край. Їй притаманне оригінальне художнє мислення, тому їй є що сказати світові. Вона цікаво пише, нанизуючи слова, граючись у неологізми, причому не вимушено, не штучно а легко і органічно. Пори року, явища природи, топоніми у світі авторки уособлені, одухотворені. Вона говорить з річкою, весною, Надвірною і вони теж промовляють до неї.

   Провідний бібліотекар читального залу ЦБ Н. Каретнікова виступила зі вступним словом, у якому розповіла про Любов Скаврон та її книгу. Паленгола – це авторське слово, яке означає випалену голу необроблювану землю. Книжку “Паленгола” авторка присвятила Борисові Лисому і усім знайомим мобілізованим, добровольцям і військовим волонтерам, обов’язково Інні Рєзнік. Особливістю книжки “Паленгола” є наче зумисна байдужість до композиції. Поєднання есеїстики й переважно білих віршів ще більше посилює наскрізну еклектичність й нестандартність книжки. Проза і вірші письменниці інтелектуально заряджені, сповнені яскравих незабутніх образів та емоцій. Її творчість емоційна, експресивна, виразна. Одна із фішок “Паленголи” – прямота, окремі рядки сприймаються як нотатки зі щоденника чи відповіді в інтерв’ю.

        Любов Скаврон дуже цікаво та емоційно наповнено виступила на презентації перед бібліотекарями та гостями читального залу ЦБ. Письменниця глибоко переживає усі пореволюційні події в Україні. Вона розповідала про війну росії проти України, яка розділила світ українців на «до» і «після», яка знищила наш спокій і продовжує забирати життя і калічити душі  наших співвітчизників. На зустрічі із користувачами бібліотеки письменниця розповідала про своїх знайомих художників із Сум та Чернігова, з якими підтримує зв’язок. Любов Скаврон познайомила присутніх із роботами Віктора Осипенко (кольорова вставка із ілюстраціями картин якого присутня в книзі), згадувала своїх друзів атовців, військових волонтерів, які сьогодні воюють з ворогом на різних фронтах. Дуже цікаво було слухати білі вірші і есе, які прочитала на презентації письменниця. А ще наша талановита краянка поділилася творчими планами про третю книгу. Любов Скаврон розповіла про своє захоплення абстрактним  мистецтвом, яке стало її зацікавленням останніх років. Воно приваблює її своїми можливостями вивільняти дух людини, робити видимими його непізнавані прояви, які живуть дуже глибоко у підсвідомості…

     Відповідальна за проведення заходу  – Надія Каретнікова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top