Пізнавально-розважальна експедиція “Підводний світ океанів” та майстер-клас “Барвисті мешканці океанів”

7 червня 2021 року бібліотекарі бібліотеки-філії № 3 (вул. Хоткевича, 52а) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради провели пізнавальну розважальну експедицію “Підводний світ океанів” та показали майстер-клас “Барвисті мешканці океанів”.

Таємничі глибини океану зберігають чимало скарбів. І один з них – морські мешканці. Вони дуже різні: малюки й гіганти, хижаки й жертви, ті, що повзають на дні й що розсікають товщу води, химерні й чудові, а часом надзвичайно жахливі. На морському дні живуть губки, корали, черви, раки, краби, молюски, морські зірки й морські їжаки. У товщі океанічних вод живуть дві групи тварин. Одні з них дуже маленькі й здатні, не витрачаючи зусиль, кружляти в морській безодні. Вони, хоч і плавають, не можуть чинити опір навіть найслабшій течії. Це – планктон. В океані є тварини, які чудово плавають і легко справляються з найсильнішими течіями, розвиваючи чималу швидкість. Ця група називається нектон: риби, кити, дельфіни, кальмари та інші. Ложе океану або абісальні рівнини, розташовується нижче 3 км. Там панує вічний морок, температура й солоність води –  постійні, а тиск води величезний. Але навіть тут є живі організми. А найбільшою твариною, що живе на землі є  – синій кит. Його довжина сягає 33 метрів, а вага – 150 тонн. У рот кита, який їсть, потрапляє вода разом із планктоном і рачками. Кит закриває рот і язиком відціджує рачків на своїх “вусах”. Так харчується найбільший ссавець на планеті. А найшвидші риби – тунці, вони знаходяться в постійному русі, тільки так вони можуть дихати. Ще в океанських глибинах мешкають дивовижні істоти – корали. Це мільйони крихітних створінь, які осідають на твердих поверхнях і потроху розростаються в коралові рифи. Рифи – домівка для водоростей, риб, крабів, восьминогів, морських зірок… Океан населяють справді дивовижні істоти – восьминоги, яких вчені вважають найрозумнішими серед безхребетних; риба-голкобрюх, яка може швидко заковтувати воду і роздуватися, набуваючи форми кулі з колючками, які стирчать на всі боки; ідіаканти – риби, які мешкають на глибині більше 2000 м і лише вночі піднімаються до поверхні, щоб поїсти; каракатиця – одна з найрозумніших молюсків, вона здатна миттєво змінити колір, натомість сама барв не розрізняє!

Отже, перерахуємо мешканців океану: синій кит, восьминіг, акула, морська зірка, мурена, молюск-тридакна, скат, губка, змієхвостки, морський Їжак, глибоководні риби, актинія, кальмар, камбала, оселедцевий король, водорості, тунець. Світ океану живе в гармонії: планктон є їжею для криля, його споживають дрібні риби; ними, своєю чергою харчуються більші риби. Життя водного царства суворо організоване, там немає нічого зайвого, деякі види навіть допомагають один одному. Світовий океан – величезний, безмежний, непередбачуваний, глибокий, бурхливий, небезпечний, безжальний і багатющий! І люди завжди повинні шанобливо і дбайливо ставитися до водної стихії.

У пізнавальній експедиції до підводного світу океанів діти дізналися з  енциклопедій, журналів та книг про те, хто живе в океані, на якій глибині, чим харчуються морські мешканці, яка найбільша тварина на планеті, хто найшвидший, найнезвичайніший та найнебезпечніший у підводних глибинах. 

А ще бібліотекарі провели з дітьми цікавий та захопливий майстер-клас “Підводний світ океанів”. Разом з дітьми пригадали мешканців океану і спробували створити деяких з них. Для цього нам знадобилися всього лише: кольоровий папір і картон, ножиці, клей, лінійка, олівець і трішки фантазії. Ідеї можна пошукати в інтернеті або журналах та книгах з нашої бібліотеки. Цей майстер-клас дуже сподобався дітям, адже він дуже простий у виконанні і вони легко могли змайструвати хижу зубату акулу та кумедну ніжну медузу. Тому фантазуйте та грайте разом з дітьми, це весело! Бажаємо всім успіхів і натхнення! Дякуємо за увагу.

Відповідальна за проведення Даниляк Т.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top