Репортаж з книжкової полиці “Співець гуцульського краю”

Його називають співцем Гуцульського краю і патріархом прикарпатської історичної школи – 24 липня, академіку Володимиру Грабовецькому виповнилося б 95 років.

Володимир Васильович Грабовецький – український вчений, історик, музеєзнавець, громадсько-культурний діяч. Доктор історичних наук (1969), професор (1980), академік НАН вищої школи України (з 1995). Заслужений діяч науки України (1995); Заслужений діяч науки і техніки України (1995). Кавалер 6-ти урядових відзнак, в тому числі ордена «За заслуги» ІІІ ступеня.

Працював у Інституті сусп. наук АН УРСР (Львів, 1953–75 рр.); від 1975 – у Івано-Франківському пед. інституті (нині Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника): від 1990 – завідувач кафедри історії України. Почесний професор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. (2007)

Науковий доробок вченого складає більше тисячі праць, серед яких 45 монографій, 75 окремих видань, 900 статей з історії України, в тому числі і Прикарпаття, автор шести опублікованих «Нарисів історії Прикарпаття» (1992–1995) та трилогії «Ілюстрована історія Прикарпаття» (2002–2004), дві монографії про життя і творчість та вшанування Маркіяна Шашкевича і Тараса Шевченка (2006–2007).

Володимир Грабовецький був уродженцем Печеніжина, краю опришківства, що й визначило основну сферу зацікавлень майбутнього вченого. Грабовецького дуже цікавила діяльність легендарного героя Карпат Олекси Довбуша, він видав про нього 150 праць, і впродовж півстоліття збирав історико-літературно-мистецькі експонати, на базі яких спромігся відкрити Івано-Франківський державний історико-меморіальний музей Олекси Довбуша (1995). Крім того, був ініціатором і організатором встановлення пам’ятника і пам’ятних знаків на місцях, де народився і загинув народний герой.

25 липня в пошанування пам’яті академіка Володимира Грабовецького бібліотекарі краєзнавчого відділу МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради провели репортаж з книжкової полиці “Співець гуцульського краю”. У короткому виступі онлайн на соцмережевій сторінці Фейсбук бібліотекарі ознайомили читачів з віхами життя і діяльності вченого, а також запропонували до прочитання його книжки. 

Інформацію підготували працівники краєзнавчого відділу МЦБС. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top