Рубрика “Книжкова полиця”

У бібліотеці-філії №10 (с. Вовчинець, вул. Вовчинецька, 35) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготовлено і представлено до уваги користувачів тижневу рубрику “Книжкова полиця”.

Щоразу в нашій рубриці ми будемо ділитися з вами книгою, яка лежить на книжковій полиці нашої бібліотеки і варта вашої уваги, а веде рубрику наша читачка та вихованка гуртка художнього читання «Скарбниця слова» – Юлія Витвицька.

Сьогодні у рубриці книжка Олени Теліги “О краю мій…”.
Олена Теліга… Її ім’я поступово займає належне місце в українській літературі. Українська поетеса, літературний критик, діяч української культури, діячка ОУН. Спадщина О. Теліги невелика за обсягом, але вельми значна за своєю сутністю і публіцистичністю. Олена Теліга розвивала кращі традиції української літератури, зокрема  Л. Українки. Поетес, яка завжди була прихильницею суворих ритмів, ніколи не втрачала жіночих інтонацій. Роль жінки в суспільстві, в житті нації – провідна тема лірики О. Теліги. Жінка, на думку поетеси, це не квола істота, не рабиня, а помічник і надійний тил чоловіка-воїна, це новий тип особистості – вольової і цілісної. Досить цікавим є твір О. Теліги присвяченим чоловікам, прагнучи нагадати їм, що бути чоловіком – це означає насамперед бути борцем, воїном, а місія жінки тільки надихати, підтримувати та бути поруч. Із вуст людини, яка власним життям і власною смертю підтвердила такі ідеї ці рядки звучать абсолютно по-особливому.

За своє досить коротке життя О. Теліга не встигла видати жодної власної збірки, всі вони вийшли вже опісля: «На чужині» – збірка Олени Теліги (1977), «Дороговказ». Поезії О. Теліги та О. Ольжича (1994), збірник «О краю мій…» (1999), але більша частина її віршів, на жаль, загубилася.

Творчість Олени Теліги цікава та багатогранна. Рекомендуємо з нею ознайомитись усім школярам, адже вона може багато розповісти про історію української літератури минулого століття.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top