“Святе Різдво, мов казка настає”

Різдво Твоє, Христе Боже наш,
засвітило світові світло розуміння:
в ньому бо ті, що звіздам служили,
від звізди навчилися
поклонятися Тобі – Сонцю правди,
і пізнавати Тебе – Схід з висоти.
Господи, слава Тобі.

(Тропар Різдва , глас 4)

Християни цілого світу святкують одну дуже важливу подію у своєму житті і житті кожної людини – Різдво Ісуса Христа. Його відзначають в різний час, в різний спосіб але всі, хто називає себе послідовником «Благої вісті». Це свято було одним із перших у християнських спільнотах. І попри різні суперечності, відзначалося, хоч і у різний час.

Тож, у бібліотеці-філії № 11 (с.Угорники вул. Просвіти) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, напередодні великого празднецтва Різдва ГНІХ (5 січня) відбулася історична хвилинка під назвою “Святе Різдво, мов казка настає”, котра мала на меті коротенько намагалися пригадати головні аспекти свята. Яке значення має Різдво для кожного з нас? Що варто робити? А також у чому головна суть даного свята? 

Дуже цікавим фактом є те, що історично достовірна дата народження Христа наразі невідома а саме Святе Письмо не вказує ні дня, ні року, коли саме народився Христос. Це дає підставу окремим християнським течіям відмовлятися від святкування Різдва. Однак, з іншого боку у Євангелії від Луки (Лк. 2:1,2) про цей час написано, що тоді відбувся перший перепис у Юдеї, а владу мав над нею намісник римського імператора Октавіана Августа — Квіріній. Також інше джерело – це Євангеліє від Матвія (Мт. 2:16), котре вказує на час народження Ісуса Христа за життя Ірода І Великого. Отже, згідно Євангелія від Луки (Лк. 2:1-7), Ісус народився в часи правління імператора Августа в юдейському місті Вифлеємі у сім’ї теслі Йосипа Обручника з Назарету та Марії. Йосип із Марією прибули до Вифлеєму для участі в переписі населення (Лк. 2:1-2), який проводили за наказом імператора Августа, коли Сирією правив Квіріній. І це дає нам певні терміни часу.

Саме про це коротенько і говорилося під час заходу. Також бібліотекар зауважив, що Православна церква традиційно звертає увагу на умовність дати Різдва, акцентуючи натомість на самій реалізації плану спасіння людства Богом. Актуальним доповненням до сказаного у бібліотеці була сформована виставка відповідної тематики.

Тож, у цей святковий Різдвяний час – час народження Месії, хотілося би побажати усім Миру і Любові. Тих, справжніх Божих ласк, котрих нам так не вистачає. Тих, найбільших рушійників людського духу, котрі дозволяють відчути себе по-справжньому щасливим. І нехай звістка про народження Ісуса-Спасителя буде радісною для кожного з нас. А слова сказані ангелом до пастухів, лунають у цей день в наших вухах:

Звіщаю вам люди, цю добру новину
Що вам народився нині Христос!
Ідіть – привітайте малу цю дитину
Бо Він прийшов спасти вас усіх!

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top