“Студенту на замітку”

17 листопада, в Україні відзначають День студента.. Цього ж дня відзначають і Міжнародний день студентів, який був встановлений у 1946 році на Всесвітньому конгресі студентів, що відбувся у Празі, в пам’ять про чеських студентів-патріотів розстріляних гітлерівцями 17 листопада 1939 року.

Щоб познайомити користувачів з традиціями святкування Дня студента в різних країнах світу працівники бібліотеки-філії №6 (вул. Вовчинецька, 188) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради підготували відеохвилинку  «Студенту на замітку».

Незважаючи на те, що студентська молодь відрізняється веселою, і навіть у якійсь мірі буйною вдачею, це свято має сумну передісторію. 

Історія свята сягає далекого 1939 року, коли на вулиці Праги внаслідок розгону мирної демонстрації на честь річниці утворення держави, був тяжко поранений  студент медичного факультету, який згодом помер. Його похорон, який відбувся 15 листопада, перетворився у протест проти німецької окупації. Наступного дня у Берліні відбулася нарада за участю Адольфа Гітлера, на якій було прийнято рішення закрити чеські вищі навчальні заклади на три роки На своїх зборах 1941 року в Лондоні Міжнародна Рада Студентів прийняла заяву, в якій день 17 листопада в пам’ять про події в Чехії було оголошено Міжнародним днем студентів.

Сьогодні День студента – це свято прагнень і звершень молоді, адже саме студенти асоціюються з рушійною силою перетворень і змін. Студентство — особлива каста. Студенти з різних країн чудово знайдуть спільну мову один з одним, незважаючи на мовні бар’єри. Студентські традиції — як серйозні, так і кумедні — дуже схожі і в Україніі, і в Португалії, і в США і в Данії і інших країнах світу

Вітаємо всіх студентів зі святом. Бажаємо всього найкращого, яскравих студентських днів. Будемо раді й надалі бачити студентів у бібліотеці після закінчення карантинних обмежень.

Відповідальна Іванишин А.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top