Творча година “Верба красна розцвітає, про Великдень сповіщає”

“Верба красна розцвітає,
про Великдень сповіщає.
І Спасителю під ноги
стеле гілочки розлогі”

Вербну неділю святкують за тиждень до Великодня. Вона символізує вхід Господа нашого Ісуса Христа в Єрусалим і свідчить про події, які передували Великодню. 

У Вербну неділю віряни відвідують церкву і беруть із собою гілочки верби, яка вважається символом весни і нового життя. Освячені гілочки приносять додому і ставлять біля ікони. Згідно із традицією освячена верба повинна простояти біля ікон увесь рік, охороняючи будинок від пожеж і нещасть, а господарів від хвороб. “Гілочки тоненькі, котики пухнасті, хай несуть у хату спокій, мир і щастя”.  

Освячені котики ковтали, кидали в кашу та їли – бо вірили, що через котики передається людям сила весняної енергії на цілий рік.

Ще однією популярною традицією є “биття” вербою, таким чином українці вітають один одного зі святом і нагадують, що наближається Світле Христове Воскресіння.

Напередодні Вербної неділі, 06.04.2023 року в бібліотеці-філії №13 (с.Хриплин, вул. Берегова 4в) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся майстер-клас із виготовлення та декорування великодньої лози. Діти своїми руками робили вербові гілочки, а потім їх прикрашали. Котики на гілках  вийшли ошатні та гарні,  виготовлені з різного матеріалу: синельний дріт, вушні палички, синтепон, тейп стрічка та гарячий клей. Такі гілочки будуть довго зберігатися та прикрасять оселі.  Завідувачка бібліотеки також розповіла дітям багато цікавого про традиції та обряди  святкування Вербної неділ, Благовіщення та Великодня.  Діти ознайомилися з книгами великодньої тематики.

Відповідальна за захід – Бабій О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top