Тематична викладка літератури “Україна і НАТО: безпека, європейські стандарти, мир”

Організація Північноатлантичного договору, також Північноатлантичний альянс або НАТО  — міжнародна міжурядова організація, військово-політичний союз 30 держав Північної Америки і Європи, які прагнуть досягти мети Північноатлантичного договору, підписаного у Вашингтоні 4 квітня 1949.

У відповідності до статутних документів Альянсу, головна роль НАТО полягає у забезпеченні свободи і безпеки країн-членів з використанням політичних і військових засобів. НАТО дотримується спільних для Альянсу цінностей демократії, індивідуальної свободи, верховенства права та мирного розв’язання суперечок та підтримує ці цінності в усьому євроатлантичному регіоні. Засадничим принципом Альянсу є спільність поглядів між північно американськими та європейськими членами НАТО, що поділяють однакові цінності та інтереси і, віддані справі збереження демократичних принципів, що робить нероздільною безпеку Європи і Північної Америки. Альянс стоїть на захисті своїх країн-членів від загрози агресії: головним військово-політичним принципом організації є система колективної безпеки, тобто спільних організованих дій всіх її членів у відповідь на напад ззовні.

Україна є єдиною країною-партнером НАТО, що бере участь у всіх основних поточних миротворчих місіях під її проводом. Українські миротворці були залучені до виконання завдань у складі Міжнародних сил безпеки в Косові, Тренувальної місії НАТО в Іраці, Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані (МССБ). Україна є учасницею антитерористичної операції НАТО «Активні зусилля». 22 – 23 лютого 1992 року відбувся візит генерального секретаря НАТО М. Вернера до Києва, який офіційно запросив Україну до участі в РПАС (членом цієї організації Україна стала 10 березня 1992 року), а 8 липня 1992 року Президент України Кравчук відвідав штаб-квартиру альянсу в Брюсселі. Важливою подією у розвитку відносин між Україною і НАТО стало відкриття у вересні 1992 року Посольства України в Брюсселі, яке було сполучною ланкою в контактах між нашою державою та НАТО.

10 грудня 2020 року о 14:00 працівники читального залу ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради презентували читачам та віртуальним користувачам тематичну викладку літератури “Україна і НАТО: безпека, європейські стандарти, мир”. Курс України на членство в НАТО – незмінний, тому тема цікава і актуальна. Матеріали виставки висвітлюють історію  становлення стосунків нашої держави з НАТО та сучасні взаємодії, цілий ряд резонансних інтерв’ю та виступів, перебіг візитів та зустрічей…


Пропонуємо нашим користувачам ознайомитися зі змістовними публікаціями в періодичних виданнях :

Бачинська К. НАТО – наш друг і захисник : [громад. думка]/ К. Бачинська //  Україна молода. –  2020. – 24 – 25 січ. (№ 8). – С. 3.

Вітович І. На пенсію не збирається : [70 років тому створено НАТО] / І. Вітович // Україна молода. –  2019. – 5 – 6 квіт. (№ 39). – С. 13.

Власенко В. Перший візит: теплі обійми і дружня підтримка : [у Брюсселі відбулося офіційне знайомство керівництва ЄС і НАТО з президентом В. Зеленським] / В. Власенко // Урядовий кур’єр. – 2019. – 6 черв. (№ 105). – С. 3.

Курс України на Європейський Союз і НАТО залишається незмінним // Голос України. – 2019. – 6 черв. (№ 105). – С. 14.

Лавренюк С. Схвалено Річну програму співробітництва з Північноатлантичним альянсом / С. Лавренюк // Голос України. – 2020. – 6 лют. (№ 23). – С. 3.

Пасова Т. Курс на членство в НАТО незмінний / Т. Пасова // Голос України. – 2020. – 25 лют. (№ 36). – С. 1, 5.

Стойко О. М. Особливості вступу до НАТО постконфліктних держав / О.М. Стойко // Держава і право. – 2019. – Вип. 85. – С. 289 -301.

Відповідальна за підготовку виставки провідний бібліотекар читального залу ЦБ – Світлана Балабан. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top