“У всі часи,  у всі віки, приносять славу  козаки”

12.10.2021 року у бібліотеці – філії №13 (с. Хриплин, вул. Берегова 4) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбувся захід з нагоди Дня українського козацтва та Дня захисника України “У всі часи  у всі віки, приносять славу  козаки”

     У багатовіковій історії нашої країни особливе місце належить козацтву. Понад двісті років – з середини  ХVI століття і до останньої чверті ХVIIIст. -козацтво було рушійною силою поступу України, вкарбувало слід у її визвольні змагання, оборону від зовнішніх ворогів, розбудову держави, культурний прогрес. Українське козацтво сформувалося з усіх прошарків тогочасного суспільства, насамперед селянства, на права і свободу якого посягала польська шляхта, тому увібрало в себе волелюбні риси українського національного характеру.

  Утворивши свою козацько-християнську республіку на низу Дніпра, за порогами, козаки вважали основним своїм завданням боротьбу з турецько-татарською агресією, а згодом, з кінця ХVI ст., починається козацько-селянське повстання і тривалі війни проти польсько-шляхетського панування на Україні, що завершилося народно-визвольною війною 1648-1654 років під керівництвом Богдана Хмельницького і приєднанням України до Росії. Козаччина була знищена російським царизмом. Слава про її звитяжні діла залишилася жити в пам’яті багатьох поколінь. Героїчний епос – думи та історичні пісні – зберіг та опоетизував кращі віхи історії козацтва уславив його численних ватажків, дав оцінку його патріотичних настроїв, бойових вправ, високих моральних якостей, колоритних буднів.

   Тріумфом козацьких державотворчих традицій став серпень 1991 року, коли незалежна Українська держава постала як реальність. Значення козацтва в історії України до кінця не усвідомлено ще й сьогодні. Вчені продовжують шукати пояснення причин появи та з’ясування сутності цього соціально-національного феномену.

  В нашій бібліотеці є багато книг присвячених цьому героїчному періоду в історії України: -Клімов А. “Славетні гетьмани України”- це науково-популярне видання, про видатних керманичів Війська Запорізького.

-Гуржій О.І., Чухліб Т.В. “Історія козацтва” – автори знайомлять читача з перебігом перших козацьких повстань та подіями Національної революції, зі складною міжнародною ситуацією, у якій відбувалося становлення та утвердження Української козацької держави.

– “Гетьмани України”;  Ямпольський “Воїни”; “Українське козацтво.Золоті сторінки історії” – ці цікаві і корисні книги стануть у пригоді не лише старшокласникам, студентам, учителям, але й усім любителям козацької

старовини.

  • “Славна козацька епоха в історії України” – художні твори вітчизняних класиків – це далеко неповний перелік видань історичної тематики.

Всіх, хто цікавиться славним героїчним минулим України, запрошуємо  відвідати нашу бібліотеку.

 Відповідальна за захід Бабій О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top