Фольклорний етюд «Сонце зрання виграває на Івана, на Купала»

Майже посередині найтеплішої пори року наші пращури відзначали одне з наймістичніших свят  обрядового календаря – Івана Купала. Це свято приходить до нас, коли сонце стоїть високо-високо в небі, щедрим промінням купає землю, і від його лагідного тепла квіти й трави пахнуть найдужче і буяють соковитою розкішною зеленню. За народним календарем припадає воно в ніч з 6 на 7 липня. Це, мабуть, єдине язичницьке свято, що збереглося досі та на яке майже не вплинуло християнство. З цим днем здавна було пов’язано ряд традицій та звичаїв, багато з яких дійшло до наших днів. Хоч Івана Купала має язичницьке коріння, воно збігається з християнським святом Різдва Івана Предтечі і його сучасна назва походить від церковного імені Івана Хрестителя.

Напередодні свята Івана Купала, 6.07.2021 року, в бібліотеці-філії №6 (вул. Вовчинецька,188) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбувся захід – фольклорний етюд «Сонце зрання виграває на Івана, на Купала». В бібліотеці було розгорнуто книжкову виставку «Зачаровані Купальські вогні».  За допомогою книг які представлені на виставці, читачі бібліотеки ознайомилися із прекрасними купальськими обрядами і дійствами, які проводяться у ніч на Івана Купала.

Працівники бібліотеки взяли активну участь у фестивалі мистецтв  «Купальська ніч» в міському парку.

Вони провели майстер-клас по виготовленні квітки папороті, яка зачарувала присутніх. В майстер-класі брали участь різні вікові категорії. Всі були задоволені своєю роботою. Чарівну квітку отримали навіть ті, хто не брав участь у майстер-класі.

Також пропонуємо переглянути відеопрезентацію, яка знайомить з джерелами свята, традиціями, віруваннями, прикметами, святкуванням Івана Купала.

Відповідальні працівники бібліотеки-філії №6.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top