Хвилина-реквієм ”Не скарали нас душителі Сибірами і Соловками”

12 січня — День українського політв’язня.
Щоб вшанувати цей день працівники абонементу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, 12 січня 2023 року о 14:00 провели хвилину-реквієм ”Не скарали нас душителі Сибірами і Соловками”.

Цього дня Україна згадує політв’язнів, які не корилися радянській тоталітарній системі і зберігали вірність своїм принципам та ідеалам. За політичні переконання їх переслідували, саджали до тюрем і психіатричних лікарень.
Під час заходу працівниця ознайомила користувачів із історією становлення цього дня та долями митців та історичних діячів, яких торкнулася репресивеа машина.
У 1972 році в Україні відбулася друга за своїми масштабами, після 1965 року, зачистка патріотично налаштованих представників суспільства, відомих під назвою “дисиденти”. Сьогодні ці події називають “генеральним погромом” українського шістдесятництва.

Під зачистку, здійснену Комітетом державної безпеки, потрапила ціла плеяда інакодумців, і не лише українських. Починаючи з 12 січня 1972 року, в Україні, зокрема і в столиці, прокотилася одночасна хвиля арештів та обшуків. Понад тисячу з них відбулися у Львові. Неблагонадійним інкримінували зраду Батьківщини, роботу на закордонну агентуру, шпигунство, антирадянську агітацію та пропаганду.

Майже сотню найбільш яскравих та незламних українських діячів було ув’язнено, відправлено в заслання до Мордовії, Сибіру і Казахстану. Їх закривали у психлікарнях, позбавляли роботи чи звільняли з навчання. Репресії 1972 року поклали край руху “шістдесятництва”. Український самвидав припинив діяльність, а боротьба проти тоталітаризму була зупинена.

“З ініціативи В’ячеслава Максимовича Чорновола 12 січня вважається Днем українського політв’язня. Цю дату почали відзначати в таборах Мордовії саме з 12 січня 1975 року.
Саме 12 січня виповнюється 51 рік таємній операції КДБ “Блок”. 12-14 січня 1972 року в Києві та Львові заарештували 14 звинувачених в “українському буржуазному націоналізмі” і поширенні самвидаву.

Через три дні після цього фото Василь Стус у Києві, а Калинець та Шабатура у Львові були заарештовані. У Львові також арештували В’ячеслава Чорновола, Михайла Осадчого та Івана Геля.

А вже 13 січня 1972 року КДБ відзвітувало секретарю ЦК Компартії України Шелесту про офіційний початок операції “Блок”.
Першими під прицілом КДБ опинилися дисиденти, які, прагнучи зберегти українські традиції в атеїстичному режимі, влаштували різдвяну коляду. На фото — різдвяний вертеп у домі Марії й Ганни Садовських у Львові.

Арешти після коляди дали початок хвилі особливо жорстоких репресій, і до кінця 1972 року було заарештовано 100 осіб, а до 1974 — 193 особи. Суспільне Культура публікує розсекречені матеріали з Електронного архіву українського визвольного руху.

12 січня було проголошено Днем українського політв’язня, і сьогодні ця дата, як ніколи, є по-новому актуальною. Сьогодні російська влада повністю наслідує радянські методи боротьби з інакодумцями. Після тимчасової окупації Криму та розпочатої повномасштабної війни  Україною, розгорнувся справжній терор проти українців і кримських татар. Режим путіна безупинно працює на створення атмосфери страху, безсилля і безнадії, кидає за грати активістів, правозахисників, переслідує за релігійною та національною ознакою, вчиняє масово воєнні злочини, брутальні порушення прав і свобод, нехтує людською гідністю, втілює агресивну доктрину «русского мира», займається тотальною пропагандою, яка не має жодного зв’язку з правдою…. 

Відповідальна Зіняк М.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top