Хвилинка кулінарного настрою “Цікаві факти про піцу”

Щороку 25 жовтня у світі відзначають День виробників піци. Цю страву подарували світу італійці.

Вважається, що піца з’явилася у Неаполі. Перший заклад, у якому готували відкриті коржики з різноманітною начинкою, відкрили тут у 1738 році. Нині ж лише у Неаполі налічується понад 800 піцерій, не кажучи вже про інші міста та країни світу. З того часу піца, яка спочатку вважалася їжею бідняків, завоювала любов багатьох гурманів.

Цього дня, 25.10.2022 року, працівники абонементу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували і провели для користувачів бібліотеки хвилинку кулінарного настрою “Цікаві факти про піцу”.А чи знаєте ви, що піца “Маргарита” названа на честь королеви.

Піца, приготовлена в Неаполі для королеви, настільки сильно її вразила, що стала улюбленою стравою. Не виключено, що це була гарна легенда, оскільки рецепт “Маргарити” знайшли в ранніх джерелах. Як не крути, але піца Маргарита все-таки названа на честь королеви, адже завдяки цій легенді, набула світової популярності.

А чи знаєте ви, що автор «Трьох мушкетерів» Олександр Дюма – першим помітив актуальність піци.

Сам Олександр Дюма був великим фанатом піци та став першим, хто звернув увагу на цю страву. Автор всім відомих «Трьох мушкетерів» виявляється завжди був шанувальником піци, незважаючи на те, що раніше вона вважалася їжею бідняків.У 1835 Олександр вирішив вирушити в невелику подорож. Прибувши до Неаполя письменник побачив, що люди з малим достатком у літній період року їдять виключно кавун. У холодну ж період року в Неаполі прийнято готувати саме піцу. Відомий письменник оцінив її на “10” із “10”.

 

У вигляді «частування» бібліотекарки запропонували користувачам різноманітні цікаві факти про піцу та книги  з рецептами приготування піци.
Користувачі могли підійти до «барної стійки» і вибрати той рецепт,, що  їм найбільше сподобався. От, наприклад, в книзі  “ Золота  енциклопедія кулінарної насолоди” читачів бібліотеки зацікавив рецепт піци з тунцем і маслинами та піца з ананасом.

Отакий цікавий ракурс відзначення незвичного свята. Відвідайте бібліотеку, в фондах якої знайдете книги на любий смак.
Захід  підготовлено для широкого кола користувачів.

Відповідальна: Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top