Інформ-досьє “Містична і реальна Дара Корній”

20.09. 2020 року виповнюється 50 років відомій особистості у плеяді сучасних українських письменників — майстрині у жанрі фентезі -— Дарі Корній. З нагоди цієї дати працівники бібліотеки-філії №6 (вул. Вовчинецька,188) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради  для онлайн-читачів підготували інформ-досьє «Містична і реальна Дара Корній».

Дара Корній (справжнє ім’я – Мирослава Іванівна Замойська) – сучасна українська письменниця, яка народилася 20 вересня 1970 року у Волинській області. Середню освіту отримала в селі Княже, яке знаходиться у Львівській області. Вищу освіту письменниця здобула в Українській академії друкарства на журналістсько-редакторському відділенні. Захоплення: дохристиянська міфологія, праукраїнські вірування, етнографія, казки, народна музика, книги.

Першу книгу авторка написала «на замовлення» власної доньки. Та дуже любила читати вампірські саги Стефані Маєр і часто переказувала матері сюжети. Майбутня письменниця дуже злилася, що українським підліткам подобалася чужа міфологія, адже вони навіть не здогадувалися, яким потужним є пласт української. Тому в жанрі міського фентезі Дара Корній написала роман «Гонихмарник», який здобув третю премію літературного конкурсу «Коронації слова» (2010), а також отримав відзнаку «Дебют року» від сайту «Друг читача», та став лауреатом премії асамблеї фантастики «ПОРТАЛ-2011» — «Відкриття себе» імені Володимира Савченка.

Наступними її творами, пов’язаними із міфологією є: «Зворотній бік світла», «Зворотній бік темряви», «Зворотній бік сутіні» та «Зворотній бік світів». У них авторка піднімає із забуття праслов’янську міфологію та робить її простою та доступною для звичайного читача.

Також письменниця має романи для більш дорослої аудиторії. До прикладу, таким твором є «Тому, що ти є», ідея якого з’явилася через зустріч із чоловіком, який втратив дружину внаслідок хвороби. Але він не міг це прийняти, неначе жив у іншому світі, де вона була досі жива. Авторка поставила перед героями роману багато моральних дилем, наділила їх коханням та розділила смертю, прийняти яку й було потрібно головному герою, попри всю трагічність історії стосунків із дружиною. В іншому романі, що має назву «Зірка для тебе», смерть також межує із любов’ю, адже там від лікарської недбалості помирає вагітна героїня. Її чоловік наважується на помсту та вбиває лікаря, який став причиною втрати. Але ця історія врешті-решт закінчується позитивно.

В бібліотеці оформлена однойменна книжкова виставка, на якій була представлена така література:

  • Гонихмарник: роман. — Харків: Клуб сімейного дозвілля (КСД), 2010. — 336 с.
  • Тому, що ти є — Харків: Клуб сімейного дозвілля (КСД), 2012. — 240 с.
  • Зворотний бік світла: роман. — Харків: Клуб сімейного дозвілля (КСД), 2012.  — 320 с.
  • Зірка для тебе: роман. — Харків: Клуб сімейного дозвілля (КСД), 2013.  — 270 с.
  • Зворотний бік темряви: роман. — Харків: Клуб сімейного дозвілля (КСД), 2013.  — 320 с.
  • Зозулята зими: роман. (У співавторстві із Талою Владмировою). — Харків: Клуб сімейного дозвілля (КСД), 2014.  — 350 с.
  • Щоденник мавки: роман. — Харків: Клуб сімейного дозвілля (КСД), 2014.  — 310 с.
  • Крила кольору хмар: роман. (У співавторстві із Талою Владмировою). — Харків: Клуб сімейного дозвілля (КСД), 2015.  — 330 с.
  • Петрусь-химородник: роман. — Теза, 2015.  — 256 с.
  • Зворотний бік сутіні: роман. — Харків: Клуб сімейного дозвілля (КСД), 2016.  — 290 с.
  • Зворотний бік світів: роман. — Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля» Харків 2016.  — 290 с.
  • Місячне насіння: збірка оповідань. — К: КМ-Букс, 2017. — 296 с.
  • Чарівні істоти українського міфу Духи природи. — Х: Віват, 2017. — 320 с.
  • Сузір’я Дів. — Х.: Віват, 2018. — 288 с.

Відповідальна Романюк К.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top