Історичний колаж “Конституція України – історія та сучасність”

28 червня наша країна відзначає День Конституції. Саме 27 років тому в Україні було прийнято Основний Закон держави. Цей акт закріпив незалежність українського народу, зробив його справжнім володарем суверенітету.

27.06.2023 року в переддень Дня Конституції України бібліотека-філія №13 (с.Хриплин, вул. Берегова, 4в) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради провела історичний колаж “Конституція України – історія та сучасність”.

Діти, які прийшли на захід, дізналися про багатовікову історію конституційного процесу в Україні. Завідувачка бібліотеки розповіла дітям, що першою подобою нашої конституції була Руська Правда – збірка стародавнього права, створена в Київській Русі в  ХI столітті.  У ХVII столітті свої законодавчі акти складали і запорізькі козаки. Вони і дали поштовх конституції Пилипа Орлика.  Створена в 1710 році вона стала першим документом, подібним на сучасні європейські конституції. Та на жаль,  – не набула чинності.

Знаковими для українського конституційного творення стали і різні версії конституцій, які були розроблені у період з 1917 по 1921 рік. Але й ця конституція була не дозволена. А що до Конституції сучасної України то її ухвалили лише через п’ять років після проголошення Незалежності країни. Увесь цей час працювали над її вдосконаленням. Міжнародне співтовариство визнало нашу конституцію однією з найдемократичніших у світі.

Наш Основний Закон складається з 15 розділів і 161 статті. В ньому записані основні права, свободи та обов’язки людини, завдання та функції діяльності уряду.

Для кращого вивчення та засвоєння Основного Закону України бібліотекарка провела з дітьми патріотичну вікторину “Чи знаємо ми Конституцію України”, а також порекомендували  книги, представлені на тематичній поличці.  Відповідаючи на питання вікторини, діти проявили неабияку ерудицію з питань Конституції України та історичних цінностей нашої країни.

Відповідальна за захід – Бабій О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top