Урок народознавства “Гордість нашого краю”

27 червня виповнилось 100 років краєзнавцю, етнографу, книголюбу і меценату з Нью-Йорку (США) – Євгену Паранюку. На початку 40-х рр. ХХ ст. потрапив на роботи у німецькі шахти, працював і навчався в Українському технічному господарському інституті, беручи активну участь в культурно-мистецькому житті українців за кордоном.

Відзначаючи столітній ювілей шанованого краянина, працівники краєзнавчого відділу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, 27 червня 2023 року провели урок народознавства “Гордість нашого краю”. На захід запрошено членів ТОПіЖу ім. І. Франка, голову НСК Укрпаїни – М. Косила, директора обласної філармонії ім. І. Маланюк – В. Тимківа, просвітянку, наукового співробітника музею-оселі родини І. Франка у м. Калуш – Л. Кирилович.   працівників історико-меморіального музею Олекси Довбуша та користувачів краєзнавчого відділу. 

Відрадно, що на запрошення бібліотекарів відгукнулась небога Євгена Паранюка – Л. Лапчук. Вона розповіла про  незабутні зустрічі з вуйком, про його внесок у розвиток української культури. Краєзнавець, письменник , історик, педагог В. Бабій презентував журнал “Хмеліт”, де поміщені спогади про ювіляра, уродженця с. Хмелівка. Голова НСК України М. Косило зазначив, що в 2016 р. в нашій області засновано краєзнавчу премію ім. Є. Паранюка і її лавреатами є  22 історики, краєзнавці нашого краю.

Матеріал підготували працівники краєзнавчого відділу ЦМБС. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top